« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
ČUDO

Kina zatvara tvornicu zbog prosvjeda

Postrojenje za proizvodnju otrovnog paraxylena možda je oštećeno u prošlotjednoj oluji

Ne zna se je li oluja oštetila postrojenje
Više o

tvornica paraxylena

,

Fuji Chemical

,

Dalian

Vlasti na sjeveru Kine naredilie su u nedjelju hitno zatvaranje petrokemijske tvornice nakon što su tisuće ljudi prosvjedovale tražeći izmještanje postrojenja iz kojeg je, kako se strahuje, došlo do izlijevanja otrovnih tvari, javili su državni mediji.

Prosvjednici su se u lučkom gradu Dalianu u pokrajini Liaoning suočili sa zidom interventnih policajaca ispred lokalne vlade te je došlo do manjih okršaja, ali nema izvješća o ozlijeđenima među 12.000 prosvjednika, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua.

Vlasti su pozvale na izmiještaje tvornice Fujia Chemical, prenosi agencija pozivajući se na priopćenje lokalnog ogranka komunističke partije i vlade.

Ne navodi se gdje bi se tvornica trebala prebaciti.

Državni mediji su javili prošloga ponedjeljka kako su stanovnici Daliana bili prinuđeni pobjeći kada je oluja na sjeveroistočnoj obali Kine izazvala valove koji su probili nasip što štiti postrojenje za proizvodnju paraxylena (PX), otrovnog petrokemijskog proizvoda za dobivanje poliestera.

Iako su vlasti obnovile nasip i ustvrdile kako nije došlo do izlijevanja, incident je izazvao paniku među stanovnicima zbog sumnje da je možda došlo do ispuštanja PX-a, što je izazvalo dodatnu odbojnost prema tome projektu.

14.08.2011. 18:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh