« Film
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
3D OSTAJE

Kina u Kini povlače iz ponude Avatar 2D

Kineski cenzori, političari i ekonomisti zaključili su da je Cemeronov blockbuster prevelika konkurencija domaćem uratku "Konfuciju"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Kina

,

cenzura

,

James Cameron

,

Avatar film

Kineske vlasti povlače 2D verziju znanstvenofantastičnog filma "Avatara" s velikih ekrana diljem zemlje od 23. siječnja, vjerojatno iz političkih i ekonomskih razloga, kako tvrde filmski operateri i državni mediji.

China Film Group, domaći distributer u vlasništvu države koji prikazuje taj holivudski 'blockbuster', navodno je naredio kinima da prekinu prikazivanje 2D verzije globalnog hita Jamesa Camerona od sljedećeg vikenda prema odredbi kineskih cenzora, dok će se trodimenzionalna verzija nastaviti prikazivati u veljači.

Jedan od razloga je smanjenje konkurencije kineskim domaćim filmovima, poput "Konfucija", filma snimljena uz državnu potporu, u kojemu glumi hongkonška superzvijezda Chow Yun-fat, a počinje se prikazivati u četvrtak.

Drugi je razlog zaplet "Avatara" u kojem ljudi prisilno istjeruju rasu izvanzemaljaca Na'vi što navodi na usporedbu s kineskim često brutalnim premještanjem milijuna stanovnika kako bi se stvorio prostor za novogradnje.

"Avatar" je već postigao ogroman uspjeh na kineskim kinoblagajnama s više od 300 milijuna yuana zarade (225 milijuna kuna). (hinametro-portal)

19.01.2010. 13:34:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh