« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
stari redovnik lažljivac

Kina: 'Tibet je raj na zemlji'

Kinezi su Dalaj lami rekli neka prestane 'cmizdriti' kao dijete jer mu je još i dobro

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Tibet

,

Dalaj Lama

,

Kina Tibet

Nakon što je tibetanski duhovni vođa Dalaj lama optužio Kinu da je "Krov svijeta pretvorila u pakao", službena su mu kineska glasila odgovorila u srijedu da je "Tibet raj na zemlji".

Dan nakon 50. godišnjice tibetanskog ustanka protiv kineske okupacije, kineski tiskovni mediji obrušili su se na duhovnog vođu Tibetanaca u egzilu.

Agencija Nova Kina tako ističe da je navodni pakao ustvari raj na zemlji za tibetanski narod. Ta agencija smatra da je Dalaj lama sličan djetetu koje plačući želi privući pozornost. "Stari marginalizirani redovnik ponovno upućuje gorljive i demagoške lažne optužbe, koje nisu utemeljene", piše Nova Kina.

Dalaj lama je utorak, povodom 50. godišnjice ustanka protiv kineske okupacije, optužio Peking da je od "Krova svijeta" učinio "pakao", te da je kineskoj represiji ubijeno više stotina tisuća Tibetanaca.

U Katmanduu, glavnom gradu Nepala, stotine tibetanskih aktivista u egzilu obilježilo je godišnjicu protukineske pobune masovnom molitvom. Molitvi je kod drevnog budističkog hrama u istočnom predgrađu Kathmandua nazočilo 1200 ljudi.

Tibetanci i njihovi pristaše, prosvjedovali su protiv Kine diljem azijsko-pacifičke regije, zahtijevajući kraj kineske vladavine na Tibetu. Prosvjedovalo se od Dharamsale u Indiji do Canberre u Australiji.

Kina tvrdi da je u Tibetu provela reforme koje su omogućile okončanje feudalnog društva. (hina/metro-portal)

11.03.2009. 10:11:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh