« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SUKOB NA ISTOKU

Kina prekinula kontakte na visokoj razini s Japanom

Spor između dviju zemlja počeo je nakon sudara kineske koćarice i brodova japanske obalne straže blizu nenastanjenih otočića u Istočnom kineskom moru koje prisvajaju obje strane

Kina prekinula kontakte na visokoj razini s Japanom
Kina prekinula kontakte na visokoj razini s Japanom (Shutterstock)
Više o

Japan

,

Kina

,

sukob

,

kormoran

Kina je u nedjelju prekinula kontakte na visokoj razini s Japanom i zaprijetila oštrim protumjerama nakon što je japanski sud produžio pritvor kapetanu kineske koćarice koja se sudarila brodovima japanske obalne straže.

Spor između dviju zemlja počeo je nakon sudara kineske koćarice i brodova japanske obalne straže blizu nenastanjenih otočića u Istočnom kineskom moru koje prisvajaju obje strane i predmet su višedesetljetnog teritorijalnog spora. Japanske vlasti uhitile su kapetana i optužile ga da je namjerno udario u japanski brod. Japanska novinska agencija Kyodo je izvijestila da je pritvor kapetanu koćarice, koji je isticao u nedjelju produžen do 29. rujna.

"Kina zahtjeva da Japan odmah bez preduvjeta oslobodi kapetana", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu u izjavu objavljenoj na internetskoj stranici ministarstva i ponovio da Peking kapetanov pritvor smatra nezakonitim. "Ako će Japan postupati tvrdoglavo i nastaviti praviti jednu grešku za drugom, Kina će poduzeti oštre protumjere, a za sve će posljedice odgovornost snositi japanska strana", rekao je Ma.

Japanska je odluka "ozbiljno naštetila kinesko-japanskim bilateralnim odnosima", objavila je nešto kasnije kineska državna televizija. "Kina je prekinula bilateralne razmjene s Japanom na ministarskoj i pokrajinskoj razini, razgovore o povećanju zračnog prometa između dviju zemalja i odgodila sastanak o ugljenu", kaže se u izvješću kineske televizije. (hina/metro-portal)

19.09.2010. 21:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh