« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
PRESEDAN

Kina postala druga najjača ekonomija na svijetu

Kinesko je gospodarstvo na drugom mjestu preteklo japansko, ali u Kini još uvijek milijuni ljudi žive u velikom siromaštvu

kinesko gospodarstvo
kinesko gospodarstvo (Wikipedia)
Više o

kinesko gospodarstvo

,

svjetsko gospodarstvo

,

fluoroscentni sjaj

Kinesko gospodarstvo preteklo je u drugom tromjesečju 2010. japansko i postalo drugo po veličini gospodarstvo na svijetu nakon američkoga, čime su okrunjena tri desetljeća spektakularnog gospodarskog razvoja Kine.

Japan je više od 40 godina zauzimao drugo mjesto na popisu najvećih svjetskih gospodarstava iza SAD-a, ali je od početka devedesetih godina prošlog stoljeća njegovo gospodarstvo ušlo u fazu sporog rasta.

Istodobno je kinesko gospodarstvo posljednjih desetljeća raslo po stopama od oko 10 posto godišnje, čak i u vrijeme kad se svijet nalazio u recesiji. Premda se očekivalo da će Kina nadmašiti Japan, taj događaj ipak predstavlja važan povijesni presedan.

Kina je ranije već zamijenila Njemačku na mjestu najvećeg svjetskog izvoznika. Isto tako, Kina ima daleko najveće svjetske devizne rezerve, na njezinu se tržištu prodaje najviše automobila, i najveći je strani kreditor SAD-a.

Još uvijek deseci milijuna siromašnih

Ipak, kineski BDP po stanovniku iznosi samo oko 10 posto u odnosu na Japan ili SAD, i u rangu je zemalja poput Alžira ili Salvadora. Kina je tako još uvijek zemlja s više desetaka milijuna stanovnika koji žive u siromaštvu, upozorio je u utorak jedan dužnosnik kineskog ministarstva trgovine. Ističe kako prema podacima po glavi stanovnika Kina daleko zaostaje za svojim rivalima, te da ta zemlja još mora proći daleki put kako bi postala svjetska gospodarska sila.

"Nije dovoljno uzeti u obzir podatke o BDP-u; još je važnije obratiti pažnju na podatke po glavi stanovnika", kazao je glasnogovornik toga ministarstva Yao Jian prilikom redovitog brifinga za novinare.

Kineski BDP po stanovniku iznosi 3.800 dolara, što je oko 105. razina u svijetu, kazao je on, naglasivši međutim kako 150 milijuna od ukupno 1,3 milijarde stanovnika te zemlje prema standardima UN-a još uvijek živi ispod granice siromaštva.

"Potrebno je dodatno unaprijediti kvalitetu kineskog gospodarskog rasta, kako u smislu unaprjeđenja kvalitete života, tako i u smislu ostvarenja znanstvenog, tehnološkog i ekološkog napretka", kazao je.

Kineski mediji pak ističu kako Kina, iako je odigrala važnu ulogu u poticanju globalnog rasta i oporavka svjetskog gospodarstva nakon financijske krize, još uvijek prolazi fazu transformacije u smjeru gospodarske sile svjetskog kalibra.

"Kineska je gospodarska moć također još uvijek na razini zemlje u razvoju, iz čega proizlazi da drugo najveće gospodarstvo svijeta nije jednoznačno s drugom po veličini gospodarskom silom", ističe dnevni list People's Daily u komentaru. (hina/metro-portal)

17.08.2010. 07:09:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh