« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
AZIJSKI GIGANT

Kina postaje vodeći globalni izvoznik u 2009. godini

Usprkos najvećem padu izvoza u najmanje tri desetljeća Kina će do kraja godine preteći Njemačku i preuzeti mjesto vodećeg izvoznika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Kina

,

izvoz

,

globalna trgovina

Kina će ove godine Njemačkoj vjerojatno preoteti mjesto najvećeg svjetskog izvoznika, unatoč oštrom padu isporuka nakon što je globalno usporavanje uzelo danak, kazao je kineski trgovinski dužnosnik.

Očekuje se da će udio Kine u globalnoj trgovini premašiti devet posto u ovoj godini, u odnosu na 8,86 posto u 2008., kazao je u nedjelju zamjenik ministra trgovine Zhong Shan.

"Kina će vjerojatno preteći Njemačku i postati najveći izvoznik", kazao je u priopćenju objavljenom na internet stranicama ministarstva.

Međutim, 2009. je bila teška godina za tog azijskog giganta te se očekuje da će izvoz za cijelu godinu zabilježiti pad za 16 posto na godišnjoj razini, dodao je Zhong. To je najveći pad u najmanje tri desetljeća, pokazuju dostupni podaci ministarstva.

Za pad je okrivio "jako slabu međunarodnu potražnju" i "rastući trgovinski protekcionizam", dodavši da je vrijednost trgovinskih sporova pokrenutih protiv Kine u smislu potencijalnih gubitaka udvostručena u ovoj godini na 12 milijardi dolara.

Zemlja će se suočiti s "još složenijom situacijom u inozemnoj trgovini i težim zadaćama" u 2010. s obzirom na trenutne nesigurnosti u međunarodnoj potražnji i stabilnost valutnog tečaja juana, kazao je Zhong.

Kineska trgovina je "velika ali ne i jaka" i zemlja mora prilagoditi svoju trgovinsku strukturu i povećati kvalitetu proizvoda i konkurentnost kako bi "ostvarila poboljšanje kvalitete od povećanja količine", rekao je.

U prvih 11 mjeseci ove godine, kineski izvoz pao je za 18,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 1.070 milijardi dolara, pokazali su službeni podaci. (hina/metro-portal)

28.12.2009. 13:33:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh