« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
BEZ MILOSTI

Kina pogubila Britanca osuđenog za šverc droge

Pogubljenje Akmala Shaikha izazvalo je oštre reakcije Velike Britanije, ali Kina je kratko poručila da je pravosuđe postupilo prema zakonu

(Getty Images)
Više o

Kina

,

smrtna kazna

,

pogubljenje

,

Akmal Shaikh

Unatoč pozivima na pomilovanje, Kina, koja svake godine izvede najviše smaknuća u svijetu, pogubila je u utorak britanskog državljanina kojega su njegovi bližnji opisali kao mentalno bolesnu osobu.

Akmal Shaikh (53), osuđen zbog krijumčarenja droge, usmrćen je u utorak smrtonosnom injekcijom u Urumqiju, glavnome gradu sjeverozapadne pokrajine Xinjiang, objavila je agencija Nova Kina.

Prvi je Europljanin nad kojim je u posljednjih 58 godina Kina izvršila smrtnu kaznu, navodi Reprieve, nevladina udruga za pravnu pomoć sa sjedištem u Londonu.

Velika Britanija je odmah osudila smaknuće čovjeka koji je, kako tvrde njemu bliske osobe, patio od bipolarnog poremećaja i delirija.

Britanski premijer Gordon Brown odmah je osudio pogubljenje provedeno dok su diplomati pokušavali ishoditi pomilovanje. Posebno je Brown izrazio zabrinutost time što stručnjaci nisu procijenili mentalno stanje osuđenoga.

Kina je, međutim, putem svog ministarstva vanjskih poslova poručila da je njezino "pravosuđe postupalo strogo prema zakonu" i "potpuno poštovalo prava optuženog".

Kina svake godine izvrši smrtnih presuda koliko i sve ostale države u svijetu zajedno, procjenjuje Amnesty International, udruga za zaštitu u ljudskih prava, na temelju broja smaknuća o kojima izvještavaju kineski mediji.

Lani je Kina smaknula 1.700 od ukupno 2.400 pogubljenih u cijelome svijetu, navodi Amnesty.

Brojka bi mogla biti mnogo veća, jer se neka pogubljenja drže u tajnosti, ističe Dui Hua, skupina za ljudska prava iz Hong Konga, koja je pobrojala 5.000 smaknuća u 2009., a 7.000 u 2007. godini.

U Kini se smrtne presude uobičajeno izvode metkom u potiljak, no pojedine su pokrajine počele primjenjivati smrtonosnu injekciju. (hina/metro-portal)

29.12.2009. 18:02:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh