« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
TVRDA ZEMLJA

Kina: Parlament prihvatio proračun, ne odustaje se od Tajvana i Tibeta

Neke zemlje, posebice SAD, smatraju da je relativno niska vrijednost kineskog juana učinila njezin izvoz jeftinijim, te je zato ostvarila visoki trgovinski višak

Kineski premijer Wen Jiabao krivi Amerikance za narušavanje odnosa Kina-SAD
Kineski premijer Wen Jiabao krivi Amerikance za narušavanje odnosa Kina-SAD (Getty Images)
Više o

inflacija

,

Kina

,

Tibet

,

Tajvan

,

proračun

,

juan

Kineski parlament prihvatio je u nedjelju godišnji proračun sa 7,5 posto više izdvajanja za vojsku, a premijer Wen Jiabao odbacio je pozive za aprecijaciju juana i poručio da Kina ne teži hegemoniji, ali će braniti svoj suverenitet na Tajvanu i na Tibetu, javljaju agencije.

Obraćajući se novinarima po završetku kongresa, premijer Wen Jiabao je rekao da Kina u 2010. godini teži ravnoteži "između održavanja relativno brzog, stabilnog razvoja i gospodarsko-strukturalne prilagodbe i inflacije", citira agencija dpa.

Kineski parlament prihvatio je u nedjelju politiku jačanja gospodarskog rasta zemlje u doba globalne recesije, a gospodarsko izvješće odobrilo je 97,5 posto od gotovo 3.000 zastupnika.

Vladin je prioritet smanjiti "neravnotežu", a to uključuje i smanjivanje nesrazmjera u plaćama, što je potencijalni izvor sukoba, a Wen je najavio da će vlada ozbiljno raditi na suzbijanju korupcije. Wen je na konferenciji za strane novinare rekao da neće nikada popustiti pritiscima za aprecijaciju nacionalne valute, juana. "Tečajna politika neke zemlje treba ovisiti o nacionalnom gospodarstvu i njezinu gospodarskom stanju", rekao je po završetku 10-dnevnog godišnjeg zasjedanja parlamenta, javlja AFP.

Neke zemlje, posebice SAD, smatraju da je relativno niska vrijednost kineskog juana učinila njezin izvoz jeftinijim, te je tako ostvarila visoki trgovinski višak. Stabilnost juana, međutim, "odigrala je važnu ulogu u olakšavanju oporavka globalne ekonomije u ovoj najtežoj financijskoj krizi", rekao je Wen. Kina je svoju valutu vezala uz američki dolar od sredine 2008., no euro je povećao svoju vrijednost prema juanu za oko 20 posto od početka 2009., podsjeća AFP.

Wen je najavio da će njegova zemlja povećati uvoz i pozvao druge zemlje da se usprotive protekcionizmu, prenosi američka agencija AP. Za pogoršanje odnosa sa Sjedinjenim Državama odgovornost je Wen prebacio na Washington i kazao da su "američko-kineski odnosi krenuli dobro otkako je predsjednik Barack Obama stupio na dužnost", no prodaja oružja Tajvanu i sastanak s Dalaj lamom "kršenje je kineskog suvereniteta".

Otok Tajvan Kina smatra svojim odbjeglim teritorijem i protivi se pozivima za neovisnost Tibeta. "Odgovornost za to ozbiljno narušavanje kinesko-američkih odnosa ne leži na kineskoj strani, već na američkoj", rekao je Wen. Premijer je naglasio da Kina neće nikada težiti hegemoniji. "Naravno, neki kažu da je Kina arogantna, tvrda", no "Kina neće nikad težiti hegemoniji čak ni kada bude razvijena zemlja", rekao je.

No trebat će "još mnogo rada" da bi zemlja od 1,3 milijardi stanovnika, danas treće svjetsko gospodarstvo postala razvijena zemlja, rekao je premijer. Vlada će poticati stvaranje radnih mjesta i povećanje potrošnje, a osim što će raditi na suzbijanju korupcije, radit će i na povećanju vlastite odgovornosti, rekao je premijer. Najavio je rekordni proračunski deficit od 154 milijardi dolara. Poslije usporavanja, kinesko gospodarstvo pokazuje znakove oporavka, no unatoč padu izvoza u 2009. kineski BDP je rastao 8,7 posto, a za 2010. planira se rast od 8 posto. (hina/metro-portal)

14.03.2010. 12:29:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh