« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
protiv duhovnosti

Kina ne odobrava posjet Dalaj-lame Tajvanu

Dalaj-lama je stigao na otok koji Kina smatra jednom od svojih pokrajina kako bi posjetio žrtve tajfuna

(Getty Images)
Više o

Tibet

,

Dalaj Lama

,

Tajvan

,

tajfun Morakot

Dalaj-lama, duhovni šef Tibetanaca, stigao je u nedjelju na Tajvan, u posjet koji izaziva gnjev Kine, iako mu je svrha podrška žrtvama tajfuna Morakot koji je poharao otok početkom kolovoza.

Stotine članova tibetanske zajednice koji žive u egzilu na Tajvanu satima su čekali u zračnoj luci Taoyuan dolazak Dalaj-lame iz New Delhija.

Dalaj-lama će odmah krenuti u najpogođenija područja u kojima je 461 osoba poginula, a 192 se smatraju nestalima.

- Ja sam svećenik. Tražili su me da se molim za mir - rekao je novinarima.

Kineska vlada upozorila je u nedjelju da će posjet Dalaj-lame Tajvanu nužno imati negativan utjecaj na odnose između Pekinga i Taipeia.

Glasnogovornik Ureda za tajvanske poslove u vladi optužio je Naprednu demokratsku stranku Tajvana da je imala skrivene namjere kada je pozvala duhovnog šefa Tibetanaca.

Čim je Dalaj-lama stigao na otok koji Kina smatra jednom od svojih pokrajina, Peking je izrazio oštru osudu zbog njegovog posjeta područjima koja su najteže stradala u tajfunu.

- Dalaj-lama nije samo osoba vjere. Pod izlikom religije, on se ne prestaje uplitati u separatističke aktivnosti - rekao je u četvrtak jedan glasnogovornik Ureda za tajvanske poslove.

Predsjednik Tajvana Ma Ying-jeou izjavio je u četvrtak da je njegova vlada odobrila poziv Dalaj-lami.

- Odlučili smo pristati da Dalaj-lama dođe u posjet moliti za duše stradalih i dati blagoslov preživjelima tajfuna - rekao je predsjednik novinarima.

Posjet Dalaj-lame bi trebao trajati od nedjelje do petka.

Izvor: Hina

30.08.2009. 21:22:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh