« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
prekomorsko čudo

Kina gradi most do Hong Konga

Šest prometnih traka, ograničenje brzine 100 km/h, rok trajanja 120 godina, cijena 11 milijardi dolara samo su neki podatci iz ovog veličanstvenog projekta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

Kina

,

Hong Kong

,

most

,

kineske pokrajine

Kina je u utorak počela izgradnju mosta koji će spojiti južnu kinesku pokrajinu Guangdong s Hong Kongom i Makaom, i mogao bi biti najduži most preko mora na svijetu.

Potpredsjednik Kine Li Keqiang svečano je otvorio radove na mostu na proslavi u gradu Zhuhai u Guangdongu, na sjevernom kraju budućeg mosta između Hong Konga, Makaoa i Zhuhaia. Dovršenje mosta planira se za 2016. godinu. Oblikovan u obliku slova Y, most će ukupno biti 50 km dugačak, od kojih će 35 km voditi preko mora, javila je agencija Xinhua.

Na mostu će biti šest prometnih traka za oba smjera, ograničenje brzine vožnje na mostu bit će 100 km na sat, a rok trajanja mosta će, nakon puštanja, iznositi 120 godina. Cijeli projekt stajat će blizu 11 milijardi dolara, a troškove će snositi tri regije, Hong Kong, Makao i pokrajina Guangdong. Most je konstruiran tako da izdrži vjetrove brzine do 200 km na sat, potrese snage do 8 stupnjeva i sudare s brodovima teškim do 300 tisuća tona.

Projekt i izvedba mosta usklađeni su sa zahtjevima očuvanja okoliša, posebno zaštite mora i ribljih resursa, tvrde kineske vlasti. (hina/metro-portal)

15.12.2009. 12:40:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh