« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
VARJAG

Kina dovršava prvi nosač zrakoplova

Sjedinjene Države, koje imaju 11 potpuno osposobljenih borbenih grupa nosača aviona, izrazile su zabrinutost zbog rastućih mornaričkih ambicija Kine

Varjag
Varjag (Wikipedia)
Više o

Kina

,

nosač zrakoplova Varjag

Načelnik glavnog stožera kineske Narodno oslobodilačke vojske (PLA), general Chen Bingde, potvrdio je da Kina gradi svoj prvi nosač zrakoplova, u izjavi koju je dao honkonškom listu Commercial Daily od srijede, prenosi Hina.

General Bingde odbio je reći kada će nosač, preuređeni brod Varjag iz doba Sovjetskog Saveza biti spreman za plovidbu, javlja BBC. Član njegovog osoblja, rekao je da kineski nosač zrakoplova neće predstavljati nikakvu prijetnju drugim zemljama. Nosač dug 300m, nosivosti 60.000 tona, koji se gradi u sjeveroistočnoj luci Dalian, bio je jedna od najlošije čuvanih kineskih tajni, kažu analitičari. Kineska vojska, koja je najbrojnija na svijetu, jako je tajnovita oko svojih obrambenih programa.

Varjag je građen 1980-ih za sovjetsku ratnu mornarice, ali nikada nije bio dovršen. Kada je Sovjetski Savez propao, zahrđali trup Varjaga trunuo je u brodogradilištu u Ukrajini.

Kineska tvrtka povezana s PLA kupila je Varjag tvrdeći da ga želi pretvoriti u plutajući kasino u Macau. Smatra se da će nosač uskoro biti dovršen, a prve probne plovidbe očekuju se kasnije ove godine. Do stavljanja u operativnu službu može proteći i nekoliko godina. General pukovnik Qi Jianguo, pomoćnik načelnika glavnog stožera, rekao je za Commercial Daily da nakon što nosač zrakoplova bude razmješten, on "definitivno neće uplovljavati u teritorijalne vode drugih zemalja".

"Sve velike zemlje u svijetu imaju nosače zrakoplova - oni su simbol velike zemlje", rekao je general Qi. "Mi se sada suočavamo s teškim pritiskom na oceanima, bilo da je riječ o Južnom kineskom moru, Istočnom kineskom moru, Žutom moru ili Tajvanskom tjesnacu", kazao je.

Kina ima granične sporove na moru s nekoliko zemalja, uključujući Vijetnam i Filipine. Sjedinjene Države, koje imaju 11 potpuno osposobljenih borbenih grupa nosača aviona, izrazile su zabrinutost zbog rastućih mornaričkih ambicija Kine. PLA puno ulaže u podmornice. Vjeruje se i da je vrlo blizu razmještaju "ubojice nosača" - prve svjetske balističke rakete dizajnirana za potapanje nosača zrakoplova, na udaljenosti 1.500 km od obale, a radi i vlastiti 'nevidljivog' lovca, odnosno razvija stealth tehnologiju.

Veliki nosač koji se gradi već godinama, nepogrešiv je znak da Kina širi svoju vojsku i da želi projicirati moć dalje od svojih granica nego ikada prije, komentira BBC. "Nosač zrakoplova je simbol moći vaše mornarice", rekao je general Xu Guangyu, umirovljeni član glavnog stožera koji je sada vojni savjetnik kineske vlade. "Kina treba biti najmanje na istoj razini kao ostale stalne članice Vijeća sigurnosti UN, koje imaju nosače", dodao je.

"On je također simbol odvraćanja. To je kao da kažete: 'Ne šalite se sa mnom. Ne mislite da me možete prisiljavati'. Tako da je normalno za nas da želimo nosač. Ustvari mislim da je čudno što ga Kina već nema", rekao je general Xu. Neki promatrači vjeruju da Kina želi izgraditi do četiri vlastita nosača aviona.

09.06.2011. 08:10:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh