« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
TKO BI REKAO?

Kina dopustila demokratske izbore u jednom naselju

Kina, kao zemlja s jednopartijskim sustavom u kojem čelnike ne bira narod, dopustila je seljanima Wukana da sami biraju predstavnike koji će ih predstavljati

Fotografija vijesti
Više o

Kina

,

Komunistička partija

,

demokratski izbori

,

Wukan

Stanovnici pobunjenog kineskog sela Wukana, koji su u prosincu privukli svjetsku pozornost borbom za očuvanje svog zemljišta i suprotstavljanjem komunističkom kadru, u srijedu su počeli proces odabira predstavnika u izbornom povjerenstvu koje će biti zaduženo za lokalne izbore najavljene za sljedeći mjesec, javlja Hina.

"Izborno povjerenstvo, koje samo što nije izabrano, sljedeći će mjesec nadgledati lokalne izbore. U Wukanu nikada nisu održani lokalni izbori i to će biti prvi demokratski izbori ikada održani u Wukanu", kazao je stanovnik sela koje se predstavio kao Chen.

Kina, kao zemlja s jednopartijskim sustavom u kojem čelnike ne bira narod, ipak je seljanima Wukana dopustila da sami biraju predstavnike koji će ih predstavljati.

Krajem 2011. pobuna u Wukanu postala je trn u oku Komunističke partije u Guangdongu, provinciji u usponu smještenoj kod Hong Konga. Vlasti su prvo nasilno reagirale, uhitivši vođe pobune, od kojih je jedan preminuo u pritvoru, i izoliravši ostalih 13.000 stanovnika, ali je represija popustila, nakon čega su stanovnici Wukana dobili razne ustupke.

01.02.2012. 13:21:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh