« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
COOL

Kina će idući mjesec lansirati eksperimentalnu svemirsku letjelicu

Svemirska letjelica se razvija za djelovanje kineske svemirske postaje i buduća svemirska istraživanja

Kinezi nastavljaju svemirsku utrku
Kinezi nastavljaju svemirsku utrku (Arhiva)
Više o

Kina

,

lansiranje rakete

Kina namjerava lansirati eksperimentalnu svemirsku letjelicu bez posade u travnju, u sklopu šireg programa svemirskih letova kojima bi se prevozili astronauti do njihovih budućih svemirskih postaja, izvijestili su državni mediji ovoga tjedna.

Svemirski brod nove generacije trebao bi biti lansiran pomoću rakete Long March-5B iz južne pokrajine Hainan, objavila je novinska agencija Xinhua pozivajući se na kinesku svemirsku agenciju CMSA. Lansiranje je predviđeno između sredine i kraja travnja.

Svemirska letjelica se razvija za djelovanje kineske svemirske postaje i buduća svemirska istraživanja, navodi Xinhua. Bit će veća od sadašnje kineske svemirske letjelice Shenzhou i moći će se koristiti više puta.

"Misija će testirati ključne tehnologije novog svemirskog broda za posadu, kao što su kontrola njegovog ponovnog ulaska u atmosferu, toplotni oklop...", rekao je Yang Qing, dizajner svemirskog broda na Kineskoj akademiji za svemirsku tehnologiju.

Misija će postaviti temelje za razvoj transporta budućih astronauta na kinesku svemirsku postaju, dodao je Yang.

Dužine 8,8 metara i s težinom polijetanja od 21,6 tona, svemirski brod moći će prevoziti šest astronauta, što je više od maksimalnog kapaciteta Shenzhoua ograničenog na tri osobe.

Cilj Kine je završiti svemirsku postaju koja će imati stalnu posadu oko 2020.

Svemirska istraživanja postala su glavni prioritet Kine zadnjih godina dok pokušava dostići Rusiju i SAD i postati svemirskom silom do 2030. godine.

27.03.2020. 13:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.04.2020. 10:07
    šalju letjelicu na mjesec
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh