« Znanost
objavljeno prije 4 godine
OTKRIĆE

Gladna crna rupa možda je svemirska karika koja je nedostajala

Tim znanstvenika otkrio je dosad najbolje dokaze o neuhvatljivoj skupini crnih rupa, onih srednje veličine koje predstavljaju nedostajuću svemirsku kariku

Pronašli su
Pronašli su "missing link"? (Arhiva)
Više o

crna rupa

,

srednja crna rupa

Koristeći podatke svemirskog teleskopa Hubble i dva opservatorija radijacije utvrdili su da je ta crna rupa 50.000 veće mase od Sunca i da je na udaljenosti od 740 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje u patuljastoj galaksiji koja ima mnogo manje zvijezda od naše Mliječne staze.

Crna rupa, vjerojatno srednje veličine, otkrila je svoje postojanje kad je uništila udaljenu zvijezdu koja joj se previše približila. Ti objekti srednje veličine karika su koja nedostaje i za kojom se dugo tragalo u razvoju svemira.

"Crne rupe srednje veličine neuhvatljive su pa je važno pažljivo proučiti i isključiti druga objašnjenja za svakog kandidata",kaže za BBC dr. Dacheng Lin sa sveučilišta New Hampshire u Durhamu u SAD-u koji je vodio studiju.

"To nam je u slučaju ovog kandidata omogućio Hubble".

NASA-in opservatorij Chandra u orbiti i satelit XMM-Newton Europske svemirske agencije u 2006. uočili su snažni radijacijski plamen nazvan 3XMM J215022.4-055108.

Priroda tog plamena značila je da se može objasniti samo uz pomoć dva scenarija, prema dr. Linu.

Radilo se ili o udaljenoj crnoj rupi srednje veličine koja je progutala zvijezdu izvan naše galaksije ili o hlađenju neutronske zvijezde u našoj galaksiji. Neutronske zvijezde zdrobljeni su ostaci eksplodirane zvijezde.

Crne rupe dijelovi su svemira iz kojih ništa, čak ni svjetlost ne može pobjeći i sadrže ogromne količine gusto zbijene tvari u malom području što im daje neopisivu gravitacijsku snagu.

Kako bi razlučili dva scenarija teleskop Hubble usmjeren je prema izvoru zračenja kako bi se odredila njegova lokacija. Teleskop je pružio snažne dokaze da radijacija nije potekla iz izoliranog izvora u Mliječnom putu nego iz udaljene zvijezde na rubu druge galaksije.

Upravo je to lokacija na kojoj su znanstvenici očekivali da će pronaći crnu rupu srednje veličine. Divovske crne rupe obično se nalaze u središtu galaksija.

Crne rupe srednje veličine bilo je teže pronaći jer su manje i neaktivnije od njih te nemaju tako snažnu gravitacijsku silu koja bi privlačenjem zvijezde izazvala toliko zračenja.

Stoga su astronomi morali uhvatiti crnu rupu srednje veličine na djelu - dok guta zvijezdu što se događa jednom u 10.000 godina.

Na temelju radijacijskih plamenova progutane zvijezde astronomi su izračunali da je masa te crne rupe 50.000 puta veća od mase Sunca i da je progutala zvijezdu koja odgovara trećini našeg Sunca. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Astrophysical Journal Letters.

03.04.2020. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh