« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PROTEST SE NASTAVLJA

Kina blokirala strane portale uoči dodjele Nobela

Pristup internetskim stranicama nekih stranih medija u Kini onemogućen je uoči simbolična uručenja Nobelove nagrade za mir kineskome disidentu Liu Xiabou

Liu Xiabo
Liu Xiabo (Wikipedia)
Više o

Kina

,

dodjela Nobelovih nagrada

,

blokada

,

Liu Xiaobo

Novinari su neuspješno pokušavali ući na stranice BBC-a, CNN-a i norveške televizije NRK, javlja agencija AFP te podsjeća da se blokada dogodila i prije dva mjeseca kad je Nobelov odbor objelodanio svoju odluku.

Liu Xiabo (54), bio je jedan od vođa prodemokratskog pokreta Pekinškog proljeća 1989., a na Božić 2009. osuđen je na 11-godišnju zatvorsku kaznu zbog "potkapanja" države jer je potpisao "Povelju 08", tekst kojim kineski intelektualci traže demokratizaciju Kine. Svečanosti u Oslu neće nazočiti ni članovi njegove obitelji jer im kineske vlasti to ne dopuštaju te će laureata simbolično predstavljati prazan stolac i njegova fotografija, a jedan njegov tekst pročitat će glumica Liv Ullmann.

Uvrijeđen odlukom Nobelova odbora Peking je zadnjih tjedana pritiskao diplomate i aktiviste za ljudska prava, istaknute umjetnike i intelektualce kako bi ih spriječio da otputuju u strahu da se ne zapute u Oslo. Kina je pritiskala i mnoge države da ne pošalju u Oslo svoje predstavnike, ali je u četvrtak predsjednik norveškog odbora za Nobela Thorbjeorn Jagland kazao kako je ugodno iznenađen veličinom međunarodne potpore.

"Nismo očekivali mnogo političke potpore jer mnogobrojne zemlje toliko ovise o Kini gospodarski i politički" i zato "treba pozdraviti koliko je međunarodnih vođa odlučno zatražilo oslobađanje Liua". U 109 godina, koliko se dodjeljuje Nobelova nagrada za mir, ovo je tek drugi put da nagradu neće moći primiti ni dobitnik ni njemu bliska osoba. Tako je bilo i 1936. kad je u doba nacističke Njemačke dobitnik bio novinar i pacifist Carl von Ossietzky. (hina/metro-portal)

09.12.2010. 14:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh