« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
EKO KATASTROFA

Kevin Costner izumio stroj koji čisti naftu

POGLEDAJTE VIDEO - Slavni glumac godinama radi na ideji koju je predstavio ovih dana i za koju se nada da će pomoći u čišćenju naftne mrlje u Meksičkom zaljevu

Kevin Costner naftna mrlja
Kevin Costner naftna mrlja (Getty Images)
Više o

ekološka katastrofa

,

BP

,

Kevin Costner

,

proračun za 2011.

,

škola gitare

,

Josip Grbić

,

Petroslav Sapunar

Naftna mrlja u Meksičkom zaljevu neumorno se širi i uzrokuje sve veću štetu. Do sada još nema ideja kako da se mrlja potpuno zaustavi, a tisuće ljudi bori se s njom svakog dana nadajući se da neće uzrokovati potpunu ekološku katastrofu.

I dok američki predsjednik Barack Obama (tek sada, kad je došlo do katastrofe velikih razmjera) naređuje propitivanje zakona i poslovanja naftnih kompanija, u ekološki problem uključio se poznati američki glumac Kevin Costner.

Costner posljednjih 15 godina s grupom znanstvenika, među kojima je i njegov brat, razvija novu tehnologiju koja bi mogla barem djelomično pomoći pri ovakvim nesrećama.

Ovih dana, naime, promovira stroj koji razdvaja naftu. Djeluje tako da usisava vodu umrljanu naftom kroz cijev, šalje je u komoru koja se okreće i u kojoj centrifugalne sile odvajaju naftu od vode. Kako prenosi New York Times, ovaj stroj bi mogao ukloniti oko 790 tisuća litara nafte dnevno.

Doug Suttles, jedan od operativaca kompanije British Petroleum, koja je i krivac za nastalu mrlju, izjavio je da je BP već odobrio šest takvih strojeva za testiranje.

No, kako piše Discovery News, pitanje je koliko zapravo takav stroj može pomoći. Jerry Milgram, profesor morske tehnologije na Massachusetts Institute of Technology (MIT), pogledao je video na kojem Kevin Costner predstavlja stroj i naveo nekoliko problema.

Kako prvo, testiranje koje je Costner priredio za novinare pokazuje da je lako odvojiti dizel od vode. Ali dizel se lakše odvaja od vode nego sirova nafta, pa stroj možda neće biti tako uspješan u odvajanju sirove nafte od vode.

Prof. Milgram kaže kako je sljedeći problem u tome što se sirova nafta u moru miješa s morskom vodom i postaje emulgirana - voda i nafta se svode na molekularnu razinu i mijenjaju strukturu. Kad se to dogodi, gotovo je nemoguće odvojiti ih.

Osim toga, Costnerovi strojevi vjerojatno nisu dovoljni jer bi ih trebalo biti na tisuće kako bi očistili golemu naftnu mrlju.

Ipak, u svakom je slučaju pohvalna inicijativa glumca koji već 15 godina radi na ovom stroju i svoj novac troši u znanstvene svrhe. Pogledajte i sami njegovu prezentaciju:

22.05.2010. 22:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh