« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
i on je šef u svom selu

Kerum posluje s kumovima u ime grada

Kerum izvrijeđao novinare zbog pitanja oko javnog natječaja za izgradnju vrtića te ih optužio da su oni krivi što radovi neće biti gotovi na vrijeme kako je obećao

(arhiva)
Više o

Kerum gradonačelnik

,

Kerum vrtići

,

obnova dječjih vrtića Split

,

Taho keramika

Splitski gradonačelnik Željko Kerum danas je na izvanrednoj konferenciji za novinare objavio da se prekidaju radovi na uređenju četiri dječja vrtića, koji su prema prvobitnom planu trebali biti otvoreni 1. rujna ove godine.

Najavio je da će njihovo otvaranje biti odgođeno za šest mjeseci nakon što se raspiše javni natječaj za njihovu obnovu, što nije bio slučaj pri nedavnom sklapanju ugovora s tvrtkom koja je bila preuzela obnovu ovih vrtića.

Ovakvu odluku splitski gradonačelnik Kerum je obrazložio riječima da je nakon "tekstova koje pišu plaćenici", iz splitskog Općinskog državnog odvjetništva stigao dopis u kojem se traži od Grada Splita da dostavi dokumentaciju o sklapanju ugovora s tvrtkama za uređenje dječjih vrtića u Splitu.

Naime, dio medija proteklih je dana u svojim napisima tvrdio da je je Grad Split poslove vrijedne šest milijuna kuna za obnovu dječjih vrtića dodijelio Kerumovom prijatelju Ivici Livaji i njegovoj tvrtki "Taho Keramika".

"Grad je prekinuo sve ugovore s Ivicom Livajom, radovi na uređenju vrtića su zaustavljeni, tijekom idućeg tjedna provest će se javni natječaj, a vrtići svoja vrata neće otvoriti idućih šest mjeseci, jer je toliko potrebno da se okonča sva procedura odabira izvođača radova", rekao je gradonačelnik Kerum.

Splitski gradonačelnik je u tom kontekstu posebice prozvao dvojicu novinara - jednoga iz splitskih dnevnih novina i drugoga s jednog internetskog portala - rekavši im kako neka "ih je sram jer su uzrok svega".

Na nastojanje jednog od spomenutih novinara da mu postavi pitanje, gradonačelnik Kerum je uzvratio da je "podmićeni novinar" koji je "napravio aferu" te da više neće stupiti u prostorije Gradske uprave. Nakon verbalnog sukoba novinar je otišao iz Gradske uprave.

U pisanom obrazloženju Ureda splitskog gradonačelnika objašnjavaju se razlozi zbog kojih nije bio raspisan javni natječaj za uređenje dječjih vrtića, te se podsjeća na Zaključak gradonačelnika Keruma od 8. srpnja 2009. o preraspodjeli sredstava proračuna, a koji je Gradsko vijeće primilo na znanje na sjednici 15. srpnja 2009. godine.

"Tim zaključkom je u proračunu Grada osigurano 6 milijuna kuna za ulaganje u građevinske objekte (vrtiće) i opremu.", navodi se u obrazloženju. Pri tomu se objašnjava da je gradonačelnik 20. srpnja 2009. godine "zbog razloga iznimne žurnosti" dao naputak za rad gradskim službama koje su uključene u ovaj posao nabave za adaptaciju i opremanje četiri dječja vrtića.

Ured gradonačelnika navodi kako je postupak proveden prema Zakonu o javnoj nabavi.

"Gradonačelnik (Kerum) je svjestan činjenice da je ovaj postupak iznimka, a ne pravilo te da je ovakav način provođenja postupka javne nabave nešto što se provodi samo u iznimnim situacijama kao što je ova", stoji u obrazloženju.

Izvor: Hina

14.08.2009. 20:00:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh