« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SLUČAJ VRTIĆI

Kerum nije došao na sud, ali poručio je da je nevin

Splitski gradonačelnik preko odvjetnika je poručio da se ne osjeća krivim za kršenje Zakona o javnoj nabavi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Mario Todorović/Cropix)
Više o

Split

,

Željko Kerum

,

prekršajni sud

,

slučaj vrtići

,

zakon o javnoj nabavi

Na Prekršajnom sudu u Splitu danas se na suđenju u slučaju "vrtići" nije pojavio gradonačelnik Željko Kerum, nego je preko odvjetnika dostavio očitovanje u kojem je naveo kako se ne osjeća krivim jer je žurnost za izgradnjom vrtića bila opravdana.

Kerum je predložio da se ispitaju i roditelji čija su djeca, zahvaljujući izgradnji, dobila mjesto u novim vrtićima, a riječ je o 400 djece.

Općinsko državno odvjetništvo podignulo je u rujnu prošle godine optužni prijedlog protiv Keruma i grada Splita zbog kršenja Zakona o javnoj nabavi.

Odvjetnik Miroslav Šarić izjavio je sudu da gradonačelnik Željko Kerum na suđenje nije došao zbog velike medijske hajke koja se podigla oko slučaja "vrtići".

"Nismo isplatili niti lipe za taj posao, već je sve radove donirala moja tvrtka 'Kerum'. Ne može se raditi o svršenom prekršaju, već eventualno o pokušaju prekršaja, za što Zakon o javnoj nabavi nije propisao kažnjavanje", naveo je u pisanom očitovanju gradonačelnik Kerum, a pročitala sutkinja.

Na današnju su raspravu stigli dogradonačelnica Anđelka Visković i Kerumovi suradnici: pročelnica gradske službe za javnu nabavu Katarina Nataša-Merćep, pročelnica za prosvjetu Ines Milina-Ganza i stručna savjetnica za predškolski odgoj Ana Mari Kljaković.

"Mislim da ovaj optužni prijedlog treba biti odbijen. Postupak je bio nužno žuran, no grad Split po pitanju žurnosti i cijelog postupka nije isplatio niti jedne kune", rekla je dogradonačelnica Anđelka Visković.

Po optužnom prijedlogu, nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti da gradonačelnik i grad za uređenje novih vrtića bez objave primijene pregovarački postupak, a ugovori o izvođenju radova na dvama vrtićima bili su sklopljeni s tvrtkom "Taho-keramika" u vlasništvu gradonačelnikova prijatelja Ivice Livaje.

S obzirom na to da nisu bili ispunjeni uvjeti za pregovarački postupak, a nije bilo razloga za hitnost, odvjetništvo je tražilo da se grad Split kazni sa 150 tisuća kuna, a Kerum s 50 tisuća kuna.

Novo ročište najavljeno je za 22. travnja. (hina/metro-portal)

08.03.2010. 17:50:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh