« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
STRAŠNO

Kemikalije nas doslovno svakodnevno ubijaju

Izloženost malim dozama kemijskih tvari koje ometaju hormone rezultira ogromnim troškovima za američki zdravstveni sustav koji za saniranje posljedica izdvaja godišnje najmanje 340 milijarda dolara

Sredstva za čišćenje prepuna su štetnih tvari
Sredstva za čišćenje prepuna su štetnih tvari (Shutterstock)
Više o

igračke

,

kemikalije

,

hormoni

,

bisfenol A

,

sredstva za čišćenje

,

ftalati

Kemijske tvari prisutne u tisućama svakodnevnih proizvoda, od plastike do metaliziranih pakiranja za hranu, sredstava koja štite od zapaljenja, igračaka i kozmetike štetno djeluju na ljudski organizam.

Među najčešćim posljedicama su neurološka oštećenja i problemi s ponašanjem uključujući poremećaj pažnje i hiperaktivnosti, autizam i pad kvocijenta inteligencije, kažu znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Lancet Diabetes & Endocrinology.

Nevidljive ali opasne kemijske tvari mogu također poticati pretilost, šećernu bolest, neke vrste karcinoma i mušku neplodnost te bolnu endometriozu.

Ekonomski utjecaj tih kemikalija ostavlja ogromnu rupu od 2% u američkom BDP-u svake godine.

"Naše istraživanje najnovije je u sve brojnijim dokazima o iznimnoj financijskoj i ljudskoj cijeni kemijskih tvari koje utječu na hormone", kaže voditelj istraživanja Leonardo Trasande sa sveučilišta NYU.

"To ima potencijal razviti se u mnogo veće zdravstveno i ekonomsko pitanje ukoliko se ne poduzmu potrebne mjere", dodao je.

Ljudski endokrini sustav proizvodi neophodne hormone koji reguliraju razinu energije, reprodukciju, rast i razvoj, kao i naš svakodnevni odgovor na stres i ozljede.

"Glumeći" prirodne hormone poput estrogena i androgena te kemijske tvari vežu se za receptore u ljudskim stanicama i onemogućavaju prave hormone da se vežu na receptore.

Najveći krivci među kemijskim tvarima su zaštitna sredstva koja sprječavaju zapaljenje, bisfenol A i ftalati.

Prema ranijem istraživanju, kemijske tvari koje ometaju hormone na području Europske unije prouzroče financijske štete od oko 271 milijarde dolara godišnje, odnosno oko 1,28% BDP-a EU.

Zaštitna sredstva protiv zapaljenja koja se stavljaju na američki namještaj zabranjena su u EU 2008. godine, pa su u EU glavni krivci pesticidi, a njihova je pak upotreba u SAD ograničena zbog puno strožih propisa.

EU je u lipnju uvela snažne kriterije za identificiranje potencijalno štetnih kemijskih tvari.


02.11.2016. 13:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh