« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
ZNATE LI?

Kavu bi trebali piti umjereno

U zadnje se vrijeme najčešće raspravlja o tome potiče li kava upalni odgovor tijela ili zaista ima značajna protuupalna svojstva

Kava može biti i dobra i loša...
Kava može biti i dobra i loša... (Arhiva)
Više o

kava

,

upale

,

protuupalni učinci

Kava je puna korisnih spojeva (ima ih na stotine), a najviše je polifenola ili spojeva bogatih antioksidansima koji se inače nalaze u nekim biljkama", kaže internist dr. Vincent M. Pedre i dodaje da su istraživanja pokazala da kava može istovremeno imati i upalne i protuupalne učinke, ovisno o pojedincu i brojnim faktorima.

Jedna je studija kliničkog istraživanja tako otkrila da polifenoli mogu posebno smanjiti neke upalne markere, poput citokina, kemokina, a što unos kave veći, to je njen utjecaj značajniji.

"Jedan od glavnih polifenola u kavi je klorogenska kiselina; adstringentni spoj koji uvelike određuje okus kave, a ima i značajan pozitivan učinak na upalne puteve", rekao je dr. Pedre, a istraživači studije iz European Journal of Nutrition toj su kiselini pripisali protuupalna svojstva, ali i metaboličke i kardiovaskularne zdravstvene prednosti.

Ipak, kava te dobre spojeve sadrži samo u svom najčišćem obliku, a nikako u napitcima od kave punim šećera, pa liječnici kažu da, ako volite kavu s dodacima, razmislite o nekoj zdravoj alternativi šećeru.

I premda sigurno sadrži protuupalne spojeve, to utječe li kava na upalni odgovor ili ne ovisi i o koncentraciji kofeina, o tome kako kome tijelo reagira na kofein, genetici i dobi, a gastroenterolog dr. Marvin Singh napominje da previše kofeina može potaknuti reakciju na stres, jer oslobađa kortizol koji je po prirodi protuupalan, ali može imati i suprotan učinak

30.01.2022. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.01.2022. 16:10
    Ujutro
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh