Kavom do vitke linije?
Znanstvenici sugeriraju kako pretvorba bijele masti u smeđu može biti jedan od uspješnih načina u borbi protiv pretilosti pa su se zato i usredotočili na ovaj problem
Smeđa mast smatra se oblikom "dobre" masnoće koja pomaže tijelu u pretvorbi hranjivih tvari u energiju te u generiranju topline. No, za razliku od smeđe masti, postoji i ona loša, poznatija vrsta koju nazivamo bijelom ili žutom masti koja nastaje zbog taloženja kalorija.
Liječnici i znanstvenici bijelu masnoću povezuju s pretilošću i metaboličkim poremećajima kao dijabetesom, dok smeđa može i pomoći ljudima u održavaju zdrave tjelesne težine.
Neki znanstvenici sugeriraju kako pretvorba bijele masti u smeđu može biti jedan od uspješnih načina u borbi protiv pretilosti pa su se zato i usredotočili na ovaj problem.
Naime, smeđa mast metabolizira hranu u energiju aktivirajući tzv. razdvajajući protein 1 (UCP1) koji postoji u mitohondrijima smeđeg masnog tkiva.
Prethodne su studije povezale upravo kofein s gubitkom težine i većom potrošnjom energije. Profesor Sydmonds i njegov tim proveli su istraživanje kako bi uspjeli povezati efekte kofeina na termogenezu smeđe masti.
Usporedili su učinke konzumiranja čaše vode i šalice kafe i otkrili kako kava stimulira termogenezu smeđe masti.
"Rezultati su bili pozitivni, a sada moramo utvrditi djeluje li kofein kao poticaj za termogenezu ili je riječ o drugom sastojku. Također, tražimo zamjenu za kofein kako bi vidjeli je li učinak sličan"; rekao je profesor Symonds, piše portal Health News Today.
Novi komentar