« Život
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
COOL

Kava spašava jetru od ciroze

Novo istraživanje sugerira kako je svakodnevna konzumacija najmanje 2 šalice kave povezana sa 66% manjim rizikom za smrt od ciroze jetre

Ako vam je drag alkohol, neka bude i kava
Ako vam je drag alkohol, neka bude i kava (FreeDigitalPhotos)
Više o

kava

,

jetra

,

ciroza jetre

Sigurno nećemo promicati pretjerano korištenje alkohola, no ako vas često ulovi društvo (da to fino kažemo), dobro je znati da treba piti barem dvije šalice dnevno kako bi šansu za dobivanje ciroze jetre smanjili za čak dvije trećine.

Znanstveni časopis Hepatology je objavio rezultate koje su istraživači sa sveučilišta u Singapuru prikupili od oko 63000 ispitanika u dobi od 45 do 74 godine.

Sudionici istraživanja su bili praćeni prosječno 15 godina, a kava je bila najizraženije povezana sa smanjenjem rizika za smrt kod osoba čija ciroza nije bila prouzročena virusima.

Kava nije bila povezana s manjim rizikom za smrt kod pacijenata kod kojih je ciroza jetre bila prouzročena virusom hepatitisa B.

U studiji je utvrđeno i kako česta konzumacija alkohola povećava rizik za smrt od ciroze jetre. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako je ciroza jetre uzrok 1,3% smrti koje se bilježe u svijetu.

04.04.2014. 09:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh