« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 23 dana
AHA!

Kava se nikad ne pije na prazan želudac

Ako pumpate svoje tijelo kofeinom kada je vaš kortizol na vrhuncu, izložit ćete ga još većem stresu

Kada vi pijete svoju prvu kavu?
Kada vi pijete svoju prvu kavu? (Shutterstock)
Više o

kava

,

jutarnja kava

,

prazan želudac

Konzumiranje kave na prazan želudac, ili rano ujutro prije doručka, može povećati razinu kortizola u vašem tijelu. Od trenutka kad ujutro otvorite oči, vaše tijelo počinje ispuštati kortizol, hormon koji je odgovoran za reguliranje vašeg imunološkog odgovora na stres kojem ste tijekom dana izloženi.

Ako pumpate svoje tijelo kofeinom kada je vaš kortizol na vrhuncu, izložit ćete ga još većem stresu.

Pilot istraživanje provedeno među studentima medicine u Americi pokazalo je da 25 posto studenata ujutro pije kavu na prazan želudac. Rezultati istraživanja pokazali su da su ovi studenti bili izloženi povećanom riziku od naglih i ničim izazvanih promjena raspoloženja te mogućih dugoročnih utjecaja na njihovo zdravlje.

To je zato što kava stimulira pojačanu produkciju želučane kiseline, stvarajući tako kiseliju okolinu

"Kava na prazan želudac može povećati stimulativne učinke jer u želucu ne postoji sadržaj koji može ublažiti apsorpciju - pun želudac od vitalnog je značaja za suzbijanje pojačane proizvodnje želučane kiseline", objašnjavaju liječnici.

Budući da kava stimulira pojačanu proizvodnju želučane kiseline, vrlo je vjerojatno da će se s vremenom pojaviti problemi sa žgaravicom, a kod osjetljivijih osoba moguće je i da se razvije čir na želucu.

„Iz svega proizlazi da kava na prazan želudac ima negativan učinak na vaše fizičko zdravlje, ali ova navika može narušiti i mentalno zdravlje. Naime, prekomjerna proizvodnja želučane kiseline može uzrokovati promjene raspoloženja, uznemirenost, drhtanje i druge simptome. Također, postoje istraživanja koja želučanu kiselinu povezuju s anksioznošću i depresijom", objašnjava dr. Nikola Đorđević.

Moguće komplikacije osobito prijete osobama koje kavu konzumiraju u velikim količinama što potvrđuju i neka istraživanja u kojima je otkriveno da previsoka razina kofeina u organizmu oponaša simptome tjeskobe, pa čak i paničnog napadaja. Simptomi mogu uključivati nemir, drhtanje, crvenilo u licu i ubrzani rad srca.

Stoga, koliko već patite od tjeskobe, to vas čini još ranjivijima na moguće negativne učinke kave, upozoravaju stručnjaci.

18.07.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh