« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
SJAJNO!

Kava pomaže u borbi protiv pretilosti

Rezultati istraživanja pokazali su kako je kod žena koje su pile četiri ili više šalica kave dnevno zabilježen ukupni postotak masnog tkiva za 4,1 posto niži nego kod žena koje ne piju kavu

Kava i vježbanje
Kava i vježbanje (Arhiva)
Više o

kava

,

pretilost

Skupina međunarodnih istraživača na čelu s dr. Lee Smithom s engleskog Sveučilišta Anglia Ruskin istražila je vezu između konzumacije kave i tjelesne težine kod žena i muškaraca, a rezultati su pokazali značajnu povezanost između veće konzumacije kave i smanjenja pretilosti.

Najbolji rezultat ostvarile žene koje piju dvije ili tri šalice kave dnevno

Istraživanje je usporedilo podatke iz Nacionalne ankete o zdravlju i prehrani američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti s brojem šalica kave popijenih dnevno, a u obzir su uzeti i ukupni postotak masnog tkiva te trbušne masne naslage. Prema rezultatima istraživanja, žene koje su pile dvije ili tri šalice kave dnevno imale su manju ukupnu tjelesnu masu te niži postotak masnog tkiva od žena koje su pile manje kave.

Konkretno, žene između 20 i 44 godina koje su pile dvije ili tri šalice kave dnevno imale su najniže zabilježene razine masnog tkiva i to za 3,4 posto niže od žena koje nisu pile kavu. S druge strane, kod žena između 45 i 59 godina koje su pile četiri ili više šalica kave dnevno, zabilježen je ukupni postotak masnog tkiva za 4,1 posto niži nego kod žena koje ne piju kavu.

Međutim, kod muškaraca je ta povezanost bila manje izražena. Muškarci između 20 i 44 godina, koji su pili dvije ili tri šalice kave dnevno, zabilježili su ukupni postotak masnog tkiva niži za 1,3 posto te trbušne masne naslage manje za 1,8 posto.

Trebamo piti više kave?

Rezultati su ostali dosljedni bez obzira jesu li ispitanici konzumirali kavu s kofeinom ili bez. Istraživanje tako upućuje da bi mogući bioaktivni spojevi u kavi i čaju mogli olakšati razgradnju masti u tijelu i vremenom smanjiti pohranjivanje masnog tkiva.

Prema riječima dr. Smitha kava bi se mogla smatrati korisnim oružjem u borbi protiv viška tjelesne težine: „Kava ili njezini učinkoviti sastojci mogli bi se uklopiti u strategiju zdrave prehrane kako bi se smanjio teret kroničnih bolesti povezan s epidemijom pretilosti".

Chao Cao, znanstveni savjetnik iz Centra za ljudsku prehranu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu, istaknuo je i važnost strategije zdrave prehrane, za razliku od usredotočivanja na jedan prehrambeni proizvod. „Potičemo ljude da dodaju kavu na svoje jelovnike, ali i drugu zdravu hranu. Ipak, treba proći određeno vremensko razdoblje kako bi se vidjeli rezultati utjecaja koji prehrana ima na fizičko zdravlje. Ne želimo da netko popije litre kave u jednom danu kako bi smršavjeli, jer u obzir valja uzeti i druge čimbenike prehrane poput šećera i mlijeka u kavi. U borbi protiv pretilosti treba biti fizički aktivan, provoditi kraće vremena sjedeći, hraniti se zdravije i piti kavu s manje šećera kako bi se smanjila tjelesna težin", objasnio je Cao.

Uz to što je istraživanje pokazalo da kava ima ključnu ulogu u borbi protiv viška tjelesne težine, istraživači se slažu da bi se upravo ovaj, mnogima omiljeni crni napitak, mogao uspješno uklopiti u strategiju zdrave prehrane za smanjenje kroničnih bolesti povezan s pretilosti.

29.05.2020. 17:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    29.05.2020. 17:38
    bijela kava najviše
  2. avatar
    Cranberry
    31.05.2020. 11:08
    Hm možda zato sto smanje apetit kad piju kavu pa manje jedu
  3. avatar
    armando
    31.05.2020. 11:09
    da puno ako se pije kave smanji se apetot ma cmokk
  4. avatar
    Cranberry
    31.05.2020. 11:11
    Pa da nigdje nisam vidjela u istraživanju da kemijski sastav kave uništava masnoće, zato sam pretpostavila da se radi o tome
  5. avatar
    armando
    31.05.2020. 11:15
    da 100 posto u pravu si pusaaa
  6. avatar
    Cranberry
    31.05.2020. 11:17
    Haha kissssssss
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh