« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
MYTHBUSTERS

Kava ne dehidrira organizam

Svi papagajski ponavljamo rečenicu da kava dehidrira organizam, no ta se teorija temelji na istraživanju iz davne 1928. godine

Kava jednako hidratizira organizam kao i voda
Kava jednako hidratizira organizam kao i voda (FreeDigitalPhotos)
Više o

kava

,

voda

,

dehidracija

,

mitovi

U moru raznih savjeta o zdravom životu, dva se stalno ponavljaju - pijte osam čaša vode dnevno i nemojte piti više od tri šalice kave jer ona dehidrira organizam. Znanstvenici su se napokon odlučili uhvatiti u koštac s tom idejom, a rezultat je - upravo suprotan.

Naime, kad su malo detaljnije zavirili u sve radove o tome, ustanovili su da se ta tvrdnja temelji na istraživanju provedenom još 1928. godine, pa su osmislili svoj eksperiment i proveli ga kako bi došli do pravih podataka.

Tako je 50 ispitanika dnevno pilo četiri šalice vode ili kave tijekom tri dana, nakon čega su zamijenili tekućinu koju piju.

Rezultati pretraga krvi i urina pokazali su da je organizam u oba slučaja bio jednako hidratiziran, što je mit o kavi kao o napitku koji dehidrira organizam otišao u ropotarnicu povijesti.

To, naravno, ne znači da možete piti kave koliko želite, jer je utjecaj kofeina i dalje negativan nakon što se unese količina veća od četiri normalne kave.

13.01.2014. 16:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh