Varilux banner
« Zdravlje
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
ODLIČNO

Kava može smanjiti rizik od dijabetesa?

Novo istraživanje provedeno na Harvardu sugerira kako je češća konzumacija kave povezana s manjim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2

Kava ima još jednu dobru karakteristiku
Kava ima još jednu dobru karakteristiku (FreeDigitalPhotos)
Više o

kava

,

dijabetes tipa 2

,

rizik

Podaci prikupljeni od 123000 ispitanika tijekom 4 godine pokazuju kako je povećanje konzumacije kave za više od jedne šalicu dnevno bilo moguće povezati s 11%-tnim smanjenjem izgleda za obolijevanje od dijabetesa tipa 2 u sljedeće 4 godine.

Kod osoba koje su u promatranom razdoblju smanjili konzumaciju kave je uočena za 17% veća učestalost dijabetesa tipa 2 u sljedeće 4 godine, piše stručni časopis Diabetologia.

Istraživači nisu sigurni koji sastojci kave mogu utjecati na rizik za dijabetes tipa 2, no vjeruju kako je riječ o djelovanju niza antioksidansa i drugih hranjivih tvari iz kave.

Raniji eksperimenti su ukazali na postojanje uzročno-posljedične veze između većeg unosa kave i smanjenja rezistencije na inzulin.

Rezistencija na hormon inzulin je jedan od znakova upozorenja za dijabetes. U novoj studiji je utvrđeno i kako kava bez kofeina ne utječe na rizik za razvoj dijabetesa tipa 2

28.04.2014. 10:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh