« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
MMMM

Kava - mali vodič kroz omiljene vrste kave

Na svijetu postoji mnoštvo vrsta kave, od onih egzotičnijih kao što je kava s vodkom, do sve popularnijih kava s okusom kao što je kava s okusom bundeve, lavande ili cimeta.

Kakvu kavu vi pijete?
Kakvu kavu vi pijete? (FreeDigitalPhotos)
Više o

kava

,

turska kava

,

espresso

,

macchiato

,

caffe latte

Kava, omiljeni napitak (ne samo jutarnji) ima mnoštvo varijacija, kao da samo voda i kava nisu dovoljni - dodaju se razni okusi, od bundeve do cimeta, votka ili viski, a najčešći dodatak uz šećer je mlijeko.

Kako biste se upoznali barem s najpoznatijim vrstama kave i naučili kako se priprema te kako treba biti pripravljen vaš omiljeni napitak donosimo vam vodič kroz vrste kave.

Bijela kava - obično se poslužuje u velike šalice, a ova vrsta kave je kombinacija espresso kave i toplog mlijeka bez pjene.

Caffe latte - espresso na koji se dodaje vruće mlijeko koje se grije na pari u omjeru mlijeko - kava 3:1.

Espresso - osnova za mnoge vrste kave. Ova vrsta kave priprema se od 7grama kave koliko je potrebno za jednu šalicu napitka. Kava se stavi u sito, koje se stavi u aparat, i nakon 7-10 sekundi kava je gotova.

Macchiato - vrsta kave koja se priprema tako da se na espresso doda žličica pjene od vrućeg mlijeka je macchiato.

Turska kava - turska, crna kava ili kava za buđenje je jedna od najpopularnijih vrsta kave na našem području. Ova vrsta kave priprema se u džezvama u kojima se grije voda. Kada voda provrije dodaje se proizvoljna količina kave i kuha se dok kava ne zakipi. 

Naravno, moramo spomenuti i instant kave u varijantama čiste i unaprijed pomiješane s šećerom i mlijekom (razne 2u1 i 3u1 vrećice), no takve se vrste smatraju najmanje kvalitetnima, pa ih je preporučljivo izbjegavati zbog raznih "dodataka" koji vašem tijelu stvarno ne trebaju.

S jednakim će prezirom "pravi kavopije" gledati i na raznorazne filter kave, no, znate kako se kaže - o ukusima se ne raspravlja.

20.10.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh