Kava ili čaj? Ili oboje?
Zbog čega više volimo kavu ili čaj? Ukus je djelomično određen genetikom, kaže australska studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature
Kad pogledamo onako, jednostavno, vidjet ćemo da otprilike nešto manje ljudi na svijetu pije kavu, a druga malo veća polovica pije čaj... no, nije baš tako jednostavno.
Studija je koristila vrlo velik uzorak, a cilj joj je bio pokazati da percepcija gorčine utječe na konzumaciju čaja ili kave, kazao je Daniel Liang-Dar Hwang sa sveučilište u Brisbaneu, koautor studije.
U njoj se kaže da su one osobe koje su osjetljivije na gorak okus kave paradoksalno upravo one koje ju najviše piju.
>> Kava i čaj smanjuju rizik od dijabetesa >>
Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego u percepciji slatkoće, objasnio je Daniel Liang-Dar Hwang. Percepcija okusa također je pod utjecajem našeg stajališta. Iako prirodno ljudi ne vole gorčinu, možemo naučiti uživati u gorkoj hrani, objasnio je istraživač.
Dodaje da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti uživati u okusu gorke hrane.
>> Koliko kalorija ima kava, a koliko čaj? >>
Studija utemeljena na genetskim podacima približno 438.000 Britanaca koji su sudjelovali u studiji, "nije primjenjiva na druge zemlje i kulture", kažu autori
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar