« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
MA DA?

Kava ili čaj? Geni su odgovor...

Osobe koje su osjetljivije na gorak okus kave paradoksalno upravo one koje ju najviše piju

Kava ili čaj?
Kava ili čaj? (Arhiva)
Više o

kava

,

čaj

Ljubav prema okusima djelomično je određena genetikom, kaže australska studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature

"Studija je koristila vrlo velik uzorak" a cilj joj je bio pokazati da "percepcija gorčine utječe na konzumaciju čaja ili kave", kazao je Daniel Liang-Dar Hwang sa sveučilište u Brisbaneu, koautor studije. 

U njoj se kaže da su one osobe koje su osjetljivije na gorak okus kave paradoksalno upravo one koje ju najviše piju. "Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego u percepciji slatkoće", objasnio je Daniel Liang-Dar Hwang. 

Percepcija okusa također je pod utjecajem našeg stajališta.

"Iako prirodno ljudi ne vole gorčinu, možemo naučiti uživati u gorkoj hrani", objasnio je istraživač. Dodaje da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti uživati u okusu gorke hrane.

Studija utemeljena na genetskim podacima približno 438.000 Britanaca koji su sudjelovali u studiji, "nije primjenjiva na druge zemlje i kulture", kažu autori. 

17.11.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh