« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
MA DA?

Kava i tamna čokolada govore dosta o vama

Otkrili smo da oni koji piju kavu, a imaju gensku varijantu povezanu s bržim metabolizmom kofeina, preferiraju gorku, crnu kavu, kažu stručnjaci

Puno se može saznati o vama...
Puno se može saznati o vama... (Arhiva)
Više o

kava

,

tamna čokolada

Crna kava i tamna čokolada su zdrave i sjajne stvari... no, usput govore poprilične detalje o vama, naravno ako volite i jedno i drugo...

Naime, ove su dvije poslastice zapravo pokazatelj da imate neke genetske sklonosti, vjerovali ili ne.

To genetsko obilježje može vas pogurati prema dobrom zdravlju, prema znanstvenici Marilyn Cornelis, profesorici preventivne medicine na medicinskom fakultetu Feinberg na Northwestern University, koju prenosi CNN.

"Kažem ljudima da je moja zanimacija istraživanje kave", rekla je Cornelis. "To je vruća tema."

Zašto vruća? Zato što su studije pokazale da umjerene količine crne kave - između 3 i 5 šalica dnevno - smanjuju rizik od određenih bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest, bolesti srca, dijabetes tipa 2 i nekoliko vrsta raka.

No te će prednosti vjerojatno biti izraženije ako kava ne sadrži mlijeko, šećer i druge arome koje dodajemo, a koje debljaju.

"Znamo da postoji sve više dokaza koji upućuju na povoljan utjecaj konzumacije kave na zdravlje. Ali čitajući između redaka, svatko tko savjetuje nekome da konzumira kavu obično bi mu trebao savjetovati da konzumira crnu kavu zbog razlike između konzumacije crne kave i kave s mlijekom i šećerom", rekao je Cornelis.

"Jedna je prirodna, bez kalorija. Druga može dodati stotine kalorija, a utjecaj na zdravlje mogao bi biti sasvim različit", dodala je.

U prethodnim istraživanjima Cornelis i njezin tim otkrili su da geni mogu utjecati na to zašto neki ljudi uživaju u brojnim šalicama kave dnevno, dok drugi ne.

"Ljudi s određenim genom brže metaboliziraju kofein, tako da stimulativni učinci brže nestaju i moraju piti više kave", rekla je.

"To bi moglo objasniti zašto se čini da nekima ne smeta puno kave u odnosu na nekoga tko bi mogao dobiti drhtavicu ili postati vrlo tjeskoban nakon malo kave", dodala je.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Nature Scientific Reports, Cornelis je detaljnije analizirala vrste kavopija, odvajajući ljubitelje crne kave od ljubitelja vrhnja i šećera (i drugih dodataka).

"Otkrili smo da oni koji piju kavu, a imaju gensku varijantu povezanu s bržim metabolizmom kofeina, preferiraju gorku, crnu kavu", rekla je Cornelis. "Također smo pronašli istu gensku varijantu kod ljudi koji više vole čisti čaj od zaslađenog i gorku tamnu čokoladu, a ne nježniju mliječnu čokoladu."

No, postoji jedna kvaka.

Cornelis i njezin tim ne misle da preferencija ima ikakve veze s okusom obične crne kave ili čaja.

Umjesto toga, rekla je, ljudi s ovim genom preferiraju crnu kavu i čaj jer gorak okus povezuju s povećanjem mentalne budnosti zbog kofeina.

"Naše tumačenje je da ti ljudi izjednačavaju prirodnu gorčinu kofeina s psihostimulacijskim učinkom", rekla je Cornelis. "Nauče povezivati gorčinu s kofeinom i učinkom koji osjećaju. To je naučeno."

04.01.2022. 12:20:29
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.01.2022. 17:56
    crna čkolada uopće i nije tako losa do prije par godina mi nije bila bas nesto sada jest nije slatka li je zdrava
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh