« Kultura
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
PRELIJEPA STARICA

Katedrala Notre Dame slavi 850. godišnjicu

Katedrala Notre Dame, remek-djelo gotičke arhitekture, stoljećima je s otoka na Seini svjedočila najznačajnijim događajima u francuskoj povijesti

Veličanstvena Notre Dame slavi obljetnicu
Veličanstvena Notre Dame slavi obljetnicu (Arhiva)
Više o

Notre Dame

,

katedrala

,

godišnjica

Nije najviša, najstarija niti najveća na svijetu, ali je sigurno najpoznatija - pariška katedrala Notre Dame posvećena Blaženoj Djevici Mariji slavi 2013. godine 850. rođendan, piše BBC.

Katedrala Notre Dame, remek-djelo gotičke arhitekture, stoljećima je s otoka na Seini svjedočila najznačajnijim događajima u francuskoj povijesti: 80 kraljeva, dvojici careva, pet republika i dva svjetska rata, a tijekom Francuske revolucije bila je opljačkana i gotovo uništena.

Pred grotesknim kipovima na njezinu pročelju, koji bi je trebali štititi od zlih duhova, odvijali su se i slavni trenuci i tragedije, no preživjela je sve i 2013. će proslaviti svoj 850. rođendan.

Prvi kamen položen je 1163. za vrijeme biskupa Mauricea de Sullyja, a gradnja je trajala 180 godina, do 1345. Ispod njezina svoda molili su križari, 1431. engleski kralj Henrik VI., tada boležljiv desetogodišnji dječak, okrunjen je za kralja Francuske, a 1804. Napoleon za cara.

Glazba igra središnju ulogu u životu katedrale od samih njezinih početaka i bit će u središtu proslava velike obljetnice. Tijekom godine, njezini zborovi oživjet će neke od najstarijih melodija kršćanstva, uz pratnju obnovljenih orgulja.

"Glazbena škola bila je jako utjecajna", rekao je ravnatelj zbora katedrale Notre Dame Sylvain Dieudonne. "Znamo iz manuskripata koje smo otkrili da je utjecala na glazbu širom Europe - u Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj i Engleskoj."

Katedrala je poznata i po svojim zvonima, čiji je zvuk opčarao grbavca Quasimoda, njezina zvonara iz slavnog romana Victora Hugoa. Najveće zvono zove se Emmanuel i postavljeno je u južnom tornju 1685. Njegova zvonjava odbrojava sate, kao što je 1944. pozdravilo oslobođenje grada.

Manja zvona iz sjevernog tornja nisu originalna i bit će ponovno izlivena. Originalna zvona revolucionari su istopili u topovske kugle, a zamjenska iz 19. stoljeća nisu zvonila skladno. Osam zvona lijeva se u Normandiji, u mjestu Villedieu-Les-Poeles, koristeći stare egipatske metode - kalupe od konjske dlake i gnojiva.

Proslava velike obljetnice odat će počast i arhitekturi. Katedrala je remek-djelo gotičke arhitekture. Ističe se simetričnošću i uravnoteženošću arhitektonskih elemenata i jedna je od prvih zgrada na svijetu s vanjskim potpornim lukovima, a za njezin 850. rođendan poboljšano joj je osvjetljenje. Katedralu svake godine posjeti 14 milijuna turista, a 2013. očekuje ih se 20 milijuna.

01.01.2013. 15:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh