« Nogomet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
MARLJIVI ARAPI

Katar: FIFA u inspekciji za Svjetsko prvenstvo 2022.

GALERIJA - Katar u infrastrukturu planira uložiti 45 milijardi dolara, a zbog velikih vrućina stadioni bi bili u potpunosti klimatizirani

Katar: FIFA u inspekciji za Svjetsko prvenstvo 2022.
Katar: FIFA u inspekciji za Svjetsko prvenstvo 2022. (Getty Images)
Više o

Katar

,

FIFA

,

SP 2018.

,

SP 2022.

FIFA nastavlja inspekciju po zemljama kandidatima za svjetska nogometna prvenstva 2018. i 2022. godine. Tako je na red došao i na Katar.

Država na Arapskom poluotoku šest puta manja od Hrvatske s manje od milijun stanovnika želi ugostiti SP 2022. godine. U izgradnju infrastrukture namjerava uložiti 45 milijardi dolara, a samo na izgradnju četiri potpuno nova stadiona spremni su uložiti četiri milijarde dolara. Pronašli su rješenje i za najveći problem, velike vrućine. Planiraju izgraditi klimatizirane stadione koji će se hladiti sofisticiranom tehnologijom pomoću solarne energije. Tijekom ljeta tamošnje temperature su u prosjeku oko 40 stupnjeva, no travnjak i tribine bili bi ohlađeni na ugodnih 27 stupnjeva.

"Vrućina neće predstavljati nikakav problem. Svi stadioni koji su predstavljeni su u skladu s ekološkim zahtjevima. Neće biti nikakvih ispušnih plinova," kazao je izvršni direktor katarske kandidature šeik Hasan al Tavadi.

Za organizaciju SP-a bore se i Australija, Japan, Engleska, Južna Koreja, Rusija, SAD, te zajedno Belgija i Nizozemska, te Španjolska i Portugal. Većina zemalja istaknula je kandidaturu za SP 2018., a domaćinstvo 2022. im je rezervna opcija. Jedino Južna Koreja i Katar žele samo SP 2022. godine. (hina/metro-portal)

15.09.2010. 19:21:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh