« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
ZBOGOM KORIDO

Katalonija uskoro zabranjuje borbu s bikovima

Katalonski regionalni parlament prihvatio je danas u prvom čitanju zakon o zabrani borbe s bikovima

Frank Evans, poznat kao El Ingles, iz Salforda ili je totalni luđak ili najhrabriji čovjek na svijetu kad se sa svojih 67 godina nakon ozbiljne operacije  srca i rekonstrukcije koljena vratio u arenu i sukobio s razjarenim bikom.
Frank Evans, poznat kao El Ingles, iz Salforda ili je totalni luđak ili najhrabriji čovjek na svijetu kad se sa svojih 67 godina nakon ozbiljne operacije srca i rekonstrukcije koljena vratio u arenu i sukobio s razjarenim bikom. (Getty Images)
Više o

Katalonija

,

korida

,

borba s bikovima

Zakon je prošao sa 67 glasova za, 59 protiv i pet suzdržanih. Ukoliko nakon mogućih modifikacija zakon bude usvojen i u konačnom glasovanju, Katalonija će postati druga španjolska pokrajina koja će borbu s bikovima, višestoljetnu španjolsku tradiciju, staviti izvan zakona. Prvi su to učinili Kanarski otoci 1991. godine.

Inicijativa za zabranu borbe s bikovima "Prou" prikupila je za svoju namjeru 180 tisuća potpisa, gotovo četiri puta više nego što je bilo potrebno da se prijedlog stavi pred regionalni parlament.

Protivnici borbe s bikovima smatraju da je korida "kukavički" festival. "Patnje životinja zbog zabave ne pripadaju društvenim vrijednostima 21. stoljeća. Bikovi se ne mogu braniti", rekla je predstavnica Inicijative za zabranu Anna Mola prije nego što je parlament glasovao o prijedlogu.

Borba s bikovima općenito gubi na popularnosti u Španjolskoj. Prema ispitivanju, samo 19 posto Španjolaca mlađih od 24 godine koridu smatraju interesantnom. Protivljenje je najveće u Kataloniji, gdje su dosad zatvorene dvije od tri arene za borbu s bikovima.

Ljubitelji koride smatraju je dijelom nacionalne kulturne baštine, koja je nadahnula umjetnike poput Pabla Picassa i Ernesta Hemingwayja. (hina/metro-portal)

18.12.2009. 13:48:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh