« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PRAVA ISTINA

Karzai za izborne nepravilnosti optužuje međunarodnu zajednicu

Bez sumnje, bilo je velikih makinacija, no nisu ih počinili Afganistanci, već - stranci, izjavio je afganistanski predsjednik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hamid Karzai

,

međunarodna zajednica

,

Afganistan izbori

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u četvrtak je optužio međunarodnu zajednicu, osobito UN, Europsku uniju te nekoliko neimenovanih "veleposlanstava" da su sudjelovali u izbornim makinacijama tijekom predsjedničkih izbora 20. kolovoza 2009., pokušavši prebaciti odgovornost za to na njega.

Karzai je ponovno izabran na predsjedničku dužnost nakon drugoga kruga izbora, pošto je međunarodna zajednica Karzaija osudila za izborne prijevare.

"Prava je istina da je izbornih makinacija tijekom predsjedničkih i lokalnih izbora bilo. Bez sumnje, bilo je velikih makinacija, no nisu ih počinili Afganistanci, već - stranci", kazao je tijekom sastanka s članovima Neovisnog izbornog povjerenstva zaduženog za nadzor izbora.

"UN, ured tadašnjeg predstavnika UN-a, Amerikanca Petera Galbraitha, francuski general Philippe Morillon, šef EU-ove promatračke misije tijekom izbora, opskrbljivali su međunarodne medije raznim informacijama koje nisu bile točne, kako bi nas okrivili za izborne makinacije", kazao je.

Na mjesto predsjednika države Karzaija je 2001. postavila međunarodna zajednica, nakon što je koalicija koju je predvodio SAD protjerala talibane s vlasti. (hina/metro-portal)

01.04.2010. 14:27:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh