« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NE UBIJAJTE CIVILE

Karzai: Vratite Afganistan Afganistancima

NATO-ovi timovi za obnovu, nevladine organizacije, međunarodne udruge i tijela kao što je UN "moraju biti potpora afganistanskoj vladi, a ne suparnici i paralelna vlast

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

Hamid Karzai

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je u nedjelju u Muenchenu koalicijske snage da prestanu napadati afganistanske civile i poručio Zapadu da dopusti Afganistancima da sami vode svoju zemlju.

"Vjerujemo da se rat protiv terorizma ne može voditi u afganistanskim selima i domovima. Vjerujemo da je rat protiv terorizma u skrovištima, kampovima za uvježbavanje i motivirajućim čimbenicima i financijskim sredstvima izvan granica Afganistana", rekao je Karzai na tradicionalnoj konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

"Stoga je za afganistanski narod prioritet prekid operacija u afganistanskim selima, prekid noćnih upada u kuće i hapšenje Afganistanaca u njihovim domovima", istaknuo je, prenosi agencija Reuters. Karzai je također rekao da Zapad mora dopustiti Afganistancima da sami vode svoju zemlju, uključujući i pregovore s umjerenim talibanima.

Afganistan mora što prije povratiti svoju pravosudnu neovisnost kazao je Karzai, navodi dpa. Afganistanskog predsjednika službeno podupiru zapadne vlade, ali odnose im narušavaju napetosti zbog brojnih civilnih žrtava, hapšenja afganistanskih dužnosnika i optužbi za korupciju.

NATO-ovi timovi za obnovu, nevladine organizacije, međunarodne udruge i tijela kao što je UN "moraju biti potpora afganistanskoj vladi, a ne suparnici i paralelna vlast", istaknuo je Karzai. Mir nužno uključuje i punu međunarodnu potporu planu za financijsku naknadu talibanima koji odluče odložiti oružje i vratiti se civilnom životu, dodao je, prenosi dpa.

Pojačanja stranih snaga koje ove godine stižu u Afganistan sigurno će uvećati broj žrtava i jačinu borbi. "Imat ćemo tešku 2010. godinu. Bit će žrtava i to naši saveznici moraju znati", rekao je američki senator, bivši republikanski predsjednički kandidat, John McCain. S njim se složio i britanski ministar obrane Bob Ainsworth. "Bit će teška, ali i odlučna godina. Mora biti", rekao je.

Zadnjim danom sigurnosne konferencije u Muenchenu, osim Afganistana, kao tema je dominirao odnos NATO-a s rastućim silama poput Indije, Kine i Pakistana s kojima bi, po riječima glavnog tajnika Andersa Fogha Rasmussena trebao razviti bliskiji, a s Rusijom savjetodavni odnos.

07.02.2010. 17:35:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh