« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
AFGANISTAN

Karzai sam nastavlja predsjedničku kampanju

Narodu Afganistana treba omogućiti pravo da glasa, poručeno je iz stožera jedinog kandidata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hamid Karzai

,

afganistanski izbori

,

Abdulah Abdulah

Afganistanski predsjednički izbori moraju se održati unatoč povlačenju Abdulaha Abdulaha iz drugog kruga i mi nastavljamo s kampanjom kao što je planirano, rekao je u nedjelju glasnogovornik aktualnog predsjednika Hamida Karzaija, Abdulahova protivnika.

"Mislimo da se izbori moraju održati i izborni proces završiti. Što se nas tiče, mi nastavljamo dalje. Narodu Afganistana treba omogućiti pravo da glasa", rekao je Vahid Omar, glasnogovornik Karzaijeve kampanje.

Bivši ministar vanjskih poslova Abdulah Abdulah je rekao u nedjelju ujutro da neće sudjelovati u drugom krugu predsjedničkih izbora, predviđenom za 7. studenoga.

"U znak prosvjeda protiv lošeg ponašanja vlade i neovisnog izbornog povjerenstva, neću sudjelovati na izborima 7. studenoga", rekao je Abdulah na sastanku sa svojim pristašama.

Nakon masovnih prevara u prvome krugu Abdulah je zatražio smjenu čelnika afganistanskog izbornog povjerenstva i trojice ministara koje je optužio za organiziranje prevare u prvome krugu, što je odbijeno. Abdulah je zaključio da će "drugi krug biti isti kao prvi".

Hamid Karzai je ostao jedini kandidat za drugi krug. U prvom je dobio 49,67 posto glasova, a Abdulah 30,59.

Abdulah je svoje pristaše pozvao da ostanu mirni i ne izlaze na ulice ili organiziraju bilo kakve manifestacije. Nije ih pozvao na bojkot drugog kruga izbora, ostavivši im samima odluku hoće li izaći na glasovanje ili ne. (hina/metro-portal)

01.11.2009. 15:04:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh