« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
IZLIJEVANJE KUPE

Karlovac očekuje veliki vodeni val

Počeo se zatvarati protupoplavni zid na najnižim mjestima u gradu, a najviši vodostaj očekuje se u četvrtak oko 10 sati

(Miroslav Kiš/Cropix)
Više o

poplava

,

vodostaj

,

Karlovac poplava

,

Biljana Željeznjak

,

Borislav Vedrina

Zbog naglog kopnjenja snijega sutra ujutro u Karlovcu se očekuje izlijevanje Kupe, doznaje se od Biljane Željeznjak, voditeljice obrane od poplave u karlovačkoj ispostavi Hrvatskih voda, koja ističe da je vodostaj 4-5 centimetara viši od onog u zadnjoj jačoj poplavi 2005.

Radnici karlovačke ispostave Hrvatskih voda počeli su zatvarati protupoplavni zid na sedam najnižih mjesta u Karlovcu i time su počele pripreme za obranu od poplave. Vodostaj je u 18 sati bio 548 centimetara, u 19 sati 570, a najviši se očekuje sutra oko deset sati.

Voditelj ispostave Borislav Vedrina objasnio je kako se očekuje vodostaj viši od tzv. "stogodišnje vode", znači onaj koji se događa jednom u sto godina. Na temelju stanja vodostaja Kupe uzvodno u Radencima i količine vode kojom Kupu kod Karlovca puni rijeka Dobra, a Mrežnicu Korana, te potom Korana Kupu, očekuje se da će u Karlovcu i nizvodno poplaviti gotovo sva nebranjena mjesta. Za usporedbu, Vedrina kaže da je za najveće karlovačke poplave, 1939., najviši vodostaj bio 870 centimetara ili 57 centimetara niži nego se očekuje sutra.

Karlovac ima protupoplavne objekte, ali sustav nije potpuno završen. Otvori u protupoplavnom zidu zatvaraju se čvrstim gredama između kojih se umeću vreće sa zemljom, tako da se veće teškoće ne očekuju u samom gradu.

Međutim, postoji opasnost i za grad, ali samo ako se vršni vodni valovi dviju ili čak svih triju karlovačkih pritoka Kupe poklope vremenski. Već se sada pouzdano može reći da će sutra prije podne biti poplavljena cesta prema Gornjem Mekušju, kod nogometnog stadiona, te cesta prema Husju i Rečici i to u naselju Gradecu te nekoliko sati poslije i dionica državne ceste D36 Karlovac - Pisarovina.

Bilo da budu proglašene redovite ili izvanredne mjere obrane od poplave, bit će pravodobno zatvoreni svi otvori protupoplavnog zida, spremne su vreće i sve crpke, te su uvedena stalna dežurstva za praćenje vodnog vala karlovačkih rijeka, kazala je Željeznjak.

Poplava u studenom 2005. odsjekla je dio grada od svih prometnica, dio karlovačkih prigradskih naselja i velik broj sela, a dio kućanstava u selima primao je hranu i medicinsku pomoć čamcima karlovačke javne vatrogasne postrojbe. (hina/metro-portal)

23.12.2009. 23:14:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh