« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
USKRŠNJA PROPOVIJED

Bozanić: Uskrs znači briga za najbolnije dijelove ovog svijeta

Crkva danas slavi najveći blagdan u liturgijskoj godini Kristovo uskrsnuće, a svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je kardinal Bozanić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar / CROPIX )
Više o

Uskrs

,

Josip Bozanić

,

euharistijsko slavlje

U današnjoj propovijedi kardinal Bozanić je istaknuo da nam Isusovo uskrsnuće poručuje da se Bog nije pomirio sa svijetom iz kojega je, čini se, nada prognana. Kristova ljubav jača je od svakoga zla, Evanđelje nam naviješta pobjedu nad smrću i rođenje za novi život u koji su svi pozvani.

Vjera u Kristovu pobjedu nad smrću posebno je svojstvo kršćanstva, poručio je kardinal Bozanić potkrijepivši to riječima apostola Pavla koji je zapisao "Ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je vjera vaša... najbjedniji smo od svih ljudi".

To je smisao velikog blagdana Uskrsa, a ujedno i dug koji kršćani imaju prema drugim ljudima, nada je to u život koju kršćani trebaju svjedočiti u svijetu, istaknuo je.

Posebno je napomenuo da mi vjernici kao i nekadašnji učenici Isusovi na putu za Emaus često bježimo daleko od razočaranja svoga života.

Uskrsnuće se može dogoditi nasred puta dok još razgovaramo o svojim raspršenim iluzijama. Tako odjednom postajemo svjesni onoga što nam se dogodilo. Otvaraju nam se oči. Znamo da nismo sami, poručio je u propovijedi kardinal.

Kardinal je poželio da i ovaj Uskrs promijeni srce i život svakoga od nas i svake kršćanske zajednice. Naglasio je da treba širom otvoriti vrata uskrslom koji dolazi među nas, koji u naša srca ulijeva snagu uskrsnuća što je neizmjerna snaga ljubavi, razumijevanja i mira.

"Ali, uskrsli Krist još uvijek nosi ožiljke rana i poziva nas da ih dotaknemo. Pozvani smo opipati njegove rane, točnije bolne dijelove ovoga svijeta: mislim na osamljene starce, bolesne, siromahe, nezaposlene, napuštenu i zaboravljenu djecu... Pozvani smo rukama dotaknuti rane Isusova tijela. Uskrsli Gospodin nas želi uključiti u djelo Uskrsnuća, svi smo pozvani uskrsnuti u srcu, rasti u ljubavi, svjedočiti velikodušnost i milosrđe", naglasio je kardinal.

Misi u zagrebačkoj katedrali nazočili su, uz ostale, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar kulture Božo Biškupić. (hina/metro-portal)

04.04.2010. 14:34:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh