« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
NASILJE

Karamarko posjetio ozlijeđenog policajca

Najteže ozlijeđeni policajac ostao je bez oka, a postoji mogućnost oštećenja sluha

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/CROPIX)
Više o

Tomislav Karamarko

,

nasilje u nogometu

,

hiža od besid

,

kuća za pisce

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko večeras je u Kliničkom bolničkom centru "Rebro" posjetio teško ozlijeđenog policajca, kojeg su napali navijači nakon sinoćnje utakmice u Maksimiru, te je u svoje ime i ime svih pripadnika MUP-a izrazio ogorčenje "zbog tog bestijalnog napada na policajce".

Policajci su bili brutalno napadnuti dok su obavljali svoju dužnost, čuvajući javni red i mir, istaknuo je ministar Karamarko.

Potvrdio je kako je 33-godišnji policajac Kristijan T., koji je smješten na Rebru, teško ozlijeđen te da je ostao bez lijevog oka.

Naglasio je kako će policija učiniti sve da pronađe napadača koji je policajca teško ozlijedio. Naime, policija analizira snimke iz svih kutova i svih kamera kako bi se "pronašla i detektirala ruka napadača koji je izbacio 'topovski udar' " ispod vizira ozlijeđenog policajca.

Osvrčući se na slučaj navijača, koji je u huliganskom napadu na policajce u službenom vozilu zadobio prostrijelnu ranu, ministar Karamarko je naglasio kako su policajci "na svim pozicijama gdje su bili u kontaktu, bili zapravo napadnuti".

Ranjeni navijač bio je u skupini koja je opkolila policijsko vozilo i iz njega pokušala izvući četvoricu policajaca, pri čemu je došlo do nehotičnog opaljenja hica iz službenog pištolja policijskog službenika. Ozlijeđenom navijaču, koji je prevezen u bolnicu na Jordanovcu, izmjereno je 2,03 promila alkohola u krvi.

Na novinarski upit ima li informacija o mogućoj odmazdi navijača ministar Karamarko je odgovorio da ih nema te kako "dolazimo u sferu apsurda da navijači najavljuju odmazdu u odnosu na javnost, na navijače ili organe reda". To je doista apsurdno, a policija će biti spremna za bilo kakve takve pokušaje, rekao je.

Upitan u kojem će smjeru ići najavljene izmjene Zakona o navijačima, ministar Karamarko je kazao kako je njihov interes da taj zakon bude još stroži i jasniji. Napomenuo je da će se unijeti promjene i u Zakon o policiji, čija je reforma u tijeku, a to se radi u suradnji sa sindikatom policije. "Probat ćemo tu proširiti naše ovlasti kada je u pitanju ovaj segment našeg rada", kazao je.

Na novinarski upit hoće li biti dodatne istrage vezane uz neke tvrdnje udruge navijača da je navodno došlo do pretjerane policijske uporabe sile, ministar Karamarko je naglasio kako te tvrdnje "naprosto ne odgovaraju istini". Podsjetio je da su policajci, na svim pozicijama gdje su bili u kontaktu s navijačima, bili napadnuti.

Na upit o stajalištu predsjednika Ive Josipovića o važnosti preventivnog djelovanja Karamarko je odgovorio da je to još jedan problem no da je policija "na žalost, na repu sankcijskog lanca".

"Mislim da je problem puno širi i da se njime treba pozabaviti šira zajednica - od škole, pa u konačnici od obitelji i kuće", kazao je.

Liječnica Kliničkog bolničkog centra (KBC) "Rebro" oftamologinja Marija Štanfel rekla je da je ozlijeđeni policajac sinoć operiran, nije životno ugrožen, ali ima tešku ozljedu oka.

Moguć je konačan gubitak vida na tom oku, a on se dosta dobro nosi s tim, kazala je. Ozlijeđeni policajac još će neko vrijeme biti zadržan u bolnici, jer postoji opasnost od infekcije, dodala je dr. Štanfel. Napomenula je da nema nikakvih informacija o oštećenju sluha.

U sinoćnjim izgredima za vrijeme i nakon utakmice Dinamo-Hajduk na stadionu Maksimir u Zagrebu, u huliganskim napadima navijača na policiju ozlijeđeno je, uz ostalo, 15 policajaca, od kojih jedan teško. (metro-portal/hina)

02.05.2010. 22:53:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh