« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
KRIJUMČARENJE ORUŽJA

Karadžić želi ispitati Miroslava Tuđmana

Bivši vođa bosanskih Srba zatražio je od Haaškog suda da nekadašnjeg ravnatelja hrvatske tajne službe Miroslava Tuđmana obveže da odgovori na njegova pitanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Haški sud

,

Radovan Karadžić

,

Miroslav Tuđman

Karadžić u podnesku sudu navodi kako sin prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana posjeduje dokaze da se "krijumčareno" oružje iz Irana i drugih muslimanskih zemalja "isporučivalo vojsci bosanskih muslimana posredstvom Hrvatske" tijekom rata u BiH (1992.-1995.).

"Kao (bivši) ravnatelj hrvatske obavještajne službe, Tuđman je najpozvanija osoba koja može otkriti koji se postojeći dokumenti odnose na nekadašnji sporazum s Iranom o isporuci oružja bosanskim muslimanima", navodi Karadžić, upozoravajući kako je Tuđman odbio odgovoriti na pitanja njegova odvjetnika.

Karadžić, koji od suda traži da njegovu odvjetniku omogući da Tuđmana ispita 15. listopada u Zagrebu, tvrdi kako su SAD i druge zemlje članice UN-a znale za tu trgovinu oružjem, koje je ilegalno stizalo u humanitarnim konvojima.

"Jedna od važnijih optužaba protiv dr. Karadžića jest ona da je onemogućavao dopremu humanitarne pomoći BiH", kaže Karadžić i dodaje: "Iskaz Miroslava Tuđmana lako bi mogao pokazati da su bosanski Srbi imali dobar razlog biti zabrinuti zbog tih konvoja."

Karadžić ističe da je oružje tajnim kanalima dopremljeno i u enklave Srebrenicu i Žepu, koje su bile pod zaštitom UN-a, što ga je prisililo da "poduzme mjere" kako bi zaustavio napade na srpska sela na tom području. (hina/metro-portal)

06.09.2010. 19:55:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh