« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
HAŠKI SUD:

Karadžić mora kontaktirati Hrvatsku

Radovan Karadžić još nije iskoristio mogućnost da od pregleda dokumente kojima raspolaže Hrvatska

Karadžić
Karadžić (Getty Images)
Više o

Haški sud

,

ratni zločini

,

Radovan Karadžić

Bivši predsjednik Republike Srpske i optuženik za genocid Radovan Karadžić još nije iskoristio sve mogućnosti da ostvari dobrovoljnu suradnju Hrvatske u vezi s predajom dokumenata koje on smatra nužnima za svoju obranu, ocijenio je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u odgovoru na Karadžićev zahtjev da ICTY izda obvezujući nalog Hrvatskoj.

Sudsko je vijeće u ponedjeljak objavilo kako, prije nego što ono nekoj državi naloži da preda dokumente nekoj strani u procesu pred Sudom, tražitelj mora pokazati da je stupio u kontakt s tom državom. Tek kad država odbije tako surađivati, tražitelj može od Suda tražiti da poduzme obvezujuću akciju.

Hrvatska je objavila da je locirala neke dokumente, a Karadžić nije objasnio je li iskoristio hrvatsku ponudu da pregleda arhive.

"Štoviše, čini se da uopće nije kontaktirao s Hrvatskom od svoga zadnjeg podneska 24. ožujka 2010. iako je na njemu odgovornost da se pobrine za hrvatsku dobrovoljnu suradnju", kaže se u ICTY-jevoj odluci.

Zato je sudsko vijeće optuženom Karadžiću naredilo da odmah počne s hrvatskim vlastima razgovor o davanju tih dokumenata ili da obavijesti Sud kako to ne želi učiniti. O napretku svojih pregovora s Hrvatskom Karadžić mora obavijestiti Sud do 10. kolovoza.

Od Hrvatske je tom odlukom sudsko vijeće zatražilo da s optuženim Karadžićem i njegovim pravnim savjetnicima komunicira ako joj se obrate u vezi s tim pitanjem. Karadžiću se u Den Haagu sudi za genocid i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini.(hina/metro-portal)

13.07.2010. 18:24:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh