« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
udugovlačenje

Karadžić bojkotira Haaški sud

Radovan Karadžić izvijestio je sud da nije spreman za suđenje koje bi trebalo početi 26. listopada

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Haaški sud

,

Radovan Karadžić

,

ratni zločinac

Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić optužen za genocid u BiH najavio je da se neće pojaviti na početku svoga haaškog suđenja zakazanog za ponedjeljak.

"Izvještavam vas da moja obrana nije spremna za suđenje koje bi trebalo početi, kako je planirano, 26. listopada i da se ja stoga neću pojaviti pred vama toga dana", navodi se u podnesku objavljenom u četvrtak ujutro, a kojeg je Karadžić uputio sudskom vijeću dan ranije.

Karadžić se u podnesku žali na to da se njegova predana priprema za suđenje u kojoj je od uhićenja podnio, kako sam navodi, gotovo tisuću podnesaka sada okreće protiv njega jer se nije stigao pripremiti za sam početak "procesa koji će odrediti buduće odnose naroda u regiji za najamnje naredno stoljeće a možda i zauvijek".

U svome se podnesku sucima kojima izražava "nepomućeno poštovanje" Karadžić uz ostalo poziva i na Kafku i na suđenje šefu Kominterne Gerogiju Dimitrovu.

Karadžić se tereti u 11 točaka za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući dvije točke za genocid, počinjene u ratu u BiH od 1992-95. (hina/metro-portal)

22.10.2009. 10:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh