« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
SRETAN ZAVRŠETAK

Kapetan Phillips herojski dočekan na povratku kući

Phillips se prošloga tjedna piratima ponudio za taoca i bio zarobljen pet dana.

(Getty Images)
Više o

otmica broda

,

somalski pirati

,

Maersk Alabama

,

Richard Phillips

,

Vermont

,

oslobađanje

,

Navy Seals

Američki pomorski kapetan Richard Phillips, čije je zatočenje i dramatično oslobađanje iz ruku somalskih gusara prošloga tjedna plijenilo veliku medijsku pozornost u SAD-u, u petak se vratio kući u Vermont, gdje je dočekan kao heroj.

U zračnoj luci Burlington International kapetana Phillipsa su dočekali članovi obitelji koji su se stepenicama popeli u zrakoplov kako bi ga pozdravili.

"Želim vam zahvaliti za molitve i potporu mojoj obitelji dok me nije bilo. Ja sam samo mali dio cijele priče", rekao je Phillips u kratkom obraćanju okupljenima.

Krupni planovi američkih televizijskih kamera pokazali su ozljede na Phillipsovim podlakticama, uz objašnjenja da vjerojatno potiču od vezanja ruku.

Phillips (53) je kratko govorio i uglavnom je zahvaljivao vojsci na njegovu spašavanju. "Ja nisam heroj. Vojnici su heroji, njima zahvalite", rekao je.

Phillips je iz Mombase u Keniji u SAD doletio poslovnim zrakoplovom kompanije Maersk, u čijoj je floti i kontejnerski brod Maersk Alabama, kojim je kapetan Phillips plovio pod američkom zastavom.

Phillips se prošloga tjedna ponudio za taoca, kada su se četvorica somalskih gusara ukrcala na brod Maersk Alabama. Posada je vratila nadzor nad brodom, no gusari su odveli kapetana Phillipsa na čamac za spašavanje, gdje su ga držali pet dana, tražeći otkupninu.

Snajperisti iz posebnih mornaričkih postrojbi Navy Seals ustrijelili su trojicu pirata, dok se četvrti predao. (hina/metro-portal)

18.04.2009. 17:11:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh