« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
terorizam

Kaos u Mumbaiju

Napadnuti hoteli i ostala mjesta na kojima se okupljaju stranci, puno mrtvih i ranjenih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Al Qaida

,

terorizam Mumbai

,

napad u Mumbaiju

,

taoci Taj Mahal

,

Pratibha Devisingh Patil

,

otmice u Mumbaiju

,

teroristički napad Mumbai

Naoružani napadači, koji su u srijedu navečer izveli seriju koordiniranih napada diljem indijskog grada Mombaija (Bombaj) usmrtivši, prema posljednjim podacima, 101 osobu uz 287 ranjenih, u četvrtak ujutro još drže desetke talaca a grad je blokiran vojskom i policijom, izvješćuju mediji.

Napadnuto je najmanje 10 lokacija, uključujući i dva luksuzna hotela, Taj Mahal i Oberoi Trident, gdje su napadači tražili američke i britanske turiste.

Militanti drže desetke talaca u hotelu Taj Mahal, koji se nalazi u srcu turističke četvrti Colaba, te Oberoi Trident u financijskoj četvrti Nariman Point, izvijestila je indijska televizija NDTV.

Odgovornost za napad preuzela je nepoznata islamistička skupina 'Dekanski mudžahedini' tražeći osobađanje 'mudžahedina' iz indijskih zatvora, a stručnjaci za borbu protiv terorizma su ocijenili kako napad nosi sva obilježja Al Qaide.

Zgrade hotela u kojima napadači drže taoce okružuje vojska, kao i jednu uredsku zgradu, gdje su također taoci. Mediji izvješćuju da su u hotelima u tijeku akcije komandosa na oslobađanju talaca.

Požar koji je tijekom noći gorio u hotelu Taj Mahal lokaliziran je, a vatrogasci su i dalje ispred hotela. Policija je objavila da je su četiri osumnjičene terorista ubijena, a devet ih je uhićeno.

Sa svitanjem u Mumbaiju, stanje je i dalje konfuzno, uz izvješća o pucnjavi i eksplozijama sa sedam do 16 lokacija. Glavni željeznički kolodvor u gradu, bolnica, restoran i dva hotela, neke su od napadnutih lokacija.

Američki State Department objavio je kako za sada nema podataka o mogućim američkim žrtvama napada, no otvorio je posebnu telefonsku liniju za pozive rođaka i prijatelja Amerikanaca, koji bi se mogli nalaziti u opasnosti u Mumbaiju.

"Mumbai je New York Indije i ovo je jasan napad na zapadnjake", izjavio je Clive Williams, stručnjak za terorizam sa Australskog nacionalnog sveučilišta.

"Uzimanje za metu Britanaca i Amerikanaca znači da postoji novi 'modus operandi'", ocijenio je Williams u izjavi za agenciju Bloomberg.

"Bio je to čisti kaos. Svaki puta kada smo čuli pucnjavu oni su bili odmah iz nas", izjavila je ze CNN Manuela Testolini, poslovna žene iz Kanade koja je večerala u hotelu Oberoi kada su upali napadači.

Bijela kuća, State Department i novoizabrani američki predsjednik Barack Obama, predvodili su globalnu osudu napada. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je da napadači budu "brzo izvedeni pred lice pravde".

Indijska predsjednica Pratibha Devisingh Patil osudila je napade u Mumbaiju u četvrtak tijekom svoga posjeta Vijetnamu.

"Najsnažnije osuđujem teroristički napad u Mumbaiju. To je bezuman napad i djelo je onih koji ne poštuju ljudski život i idu putem destrukcije", rekla je nakon sastanka s vijetnamskim predsjednikom Nguyenom Minhom Trietom.

27.11.2008. 08:07:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh