« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
SNJEŽNE NEVOLJE

Kaos u europskom zračnom prometu

Nekoliko tisuća putnika u nedjelju je ostalo zarobljeno u zračnim lukama zbog obilna snijega koji je potpuno poremetio zračni promet nad Europom

Aerodromi širom Europe blokirani snijegom
Aerodromi širom Europe blokirani snijegom (Getty Images)
Više o

snijeg

,

Heathrow

,

aerodromi

,

Gatwick

,

otkazani letovi

,

avio promet

,

blokirani aerodromi

Nekoliko tisuća putnika ostalo je blokirano u zračnim lukama u Velikoj Britaniji, a riječ je o najprometnijem vikendu u godini. Samo je nekoliko zrakoplova u subotu uspjelo poletjeti iz dviju glavnih zračnih luka u zemlji, Heathrowa i Gatwicka. Uprave zračnih luka ne očekuju povratak prometa "u normalu" prije ponedjeljka. Meteorolozi su izvijestili kako je ovo najhladniji prosinac u Velikoj Britaniji od 1910. U noći na nedjelju termometri su se u središnjoj Engleskoj spustili na -19,5 stupnjeva Celzija. Otežan je i cestovni promet, osobito u Škotskoj i na sjeveru Engleske. Željznički promet odvija se uz velike poteškoće, a vlakovi Eurostara kasne oko sat vremena.

Zatvaranje Heathrowa, prve zračne luke u svijetu za tranzitni međunarodni promet, utjecalo je na prometovanje i u drugim zračnim lukama na starome kontinentu. Oko 1500 putnika na zračnim linijama prema Londonu, preusmjereno je u zračnu luku kraj Bruxellesa, gdje su bili prisiljeni provesti noć.

Dva Boeinga 777 British Airways iz SAD-a u nedjelju su, umjesto u londonske zračne luke morali sletjeti u zračnu luku u Reykjaviku. Nekoliko stotina putnika je, zbog zatvaranja Heathrowa noć na nedjelju provelo u zračnoj luci Roissy.

I međunarodna zračna luka Frankfurt gdje su piste bile otvorene kako bi primile zrakoplove koji nisu uspjeli sletjeti u drugim europskim zračnim lukama, otkazala je u nedjelju ujutro 490 letova. Stanje se za sada postupno normalizira jedino u Italiji, gdje je zračna luka u Pisi, u koju slijeću zrakoplovi niskotarifnih zrakoplovnih tvrtki, u nedjelju ujutro otvorena. (hina/metro-portal)

19.12.2010. 16:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh