« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PRIZEMLJENI

Kaos na aerodromima, piloti Lufthanse štrajkaju

Lufthansa procjenjuje da će je štrajk stajati oko 100 milijuna eura, povrh izgubljenih prihoda od prodaje karata

(Getty Images)
Više o

Lufthansa

,

štrajk

Njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa zatražio je u ponedjeljak od suda da prekine netom započeti štrajk pilota, koji je prisilio tvrtku na otkazivanje oko 3.200 letova u iduća četiri dana.

Putnici koji su zbog štrajka zapeli u zračnim lukama, nakon što je i posljednji pokušaj da se postigne kompromis protekloga vikenda doživio fijasko, preusmjeravaju se na druge aviokompanije, a oni koji putuju do domaćih odredišta na vlakove.

Lufthansa procjenjuje da će je štrajk stajati oko 100 milijuna eura u gotovini, povrh izgubljenih prihoda od prodaje karata te mogućeg nanošenja trajnije štete ugledu tog najvećeg njemačkog avioprijevoznika.

Za štrajk koji je Lufthansu prisilio na prizemljenje oko 800 letova dnevno tijekom četiri dana glasovalo je nekih 4.000 njemačkih pilota, i to zbog zabrinutosti da bi tvrtka mogla pokušati smanjiti troškove zaposlenika selidbom radnih mjesta u inozemne podružnice poput Austrian Airlinesa ili Lufthanse Italia, gdje su plaće niže.

Prema podacima navedenim na internetskoj stranici kompanije, početna plaća za prvog časnika u Lufthansinom kokpitu je 62.000 eura, dok kapetanska plaća iznosi 115.000 eura. Mediji procjenjuju da gornja granica pilotskih plaća iznosi oko 325.000 eura.Lufthansini su piloti bili spremni odustati od traženog povećanja plaća u zamjenu za sudjelovanje u odlučivanju o premještanju ruta i radnih mjesta na druge aviokompanije te grupacije.

Lufthansa je taj zahtjev odbila, ustvrdivši da bi to značilo predavanje kontrole nad dijelovima tvrtkine poslovne strategije u ruke zaposlenika i sindikata.

Tvrtka je u ponedjeljak od frankfurtskog Suda za radna pitanja zatražila izdavanje privremene mjere zabrane štrajka, kazao je glasnogovornik Andreas Bartels. On je štrajk nazvao pretjeranim te naglasio kako je vrtka dužna pokušati ograničiti štetu za kompaniju, njezine zaposlenike i dioničare. (hina/metro-portal)

22.02.2010. 15:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh