« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
GAY PRIDE

Kaos i reggae na splitskoj rivi

Neuspjela gay parada izvukla je na ulice najgore što Split ima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Screenshot Dnevnik.hr)
Više o

Split

,

gay parada

,

neredi

Baklje, petarde, topovski udari, boce i kamenje letjeli su danas po splitskoj rivi, pogađajući kako sudionike gay povorke, tako i novinare, fotografe, policiji i prolaznike. Tisuće homofobnih opkolile su nekoliko desetaka ljubitelja istog spola i njihovih prijatelja, prijeteći u jednom trenutku katastrofom.

Gay povorka na kraju je otkazana, riva izgleda kao bojno polje sa stotinama interventnih i regularnih policijskih snaga koje su privele 70 izgrednika, petero je ljudi ozlijeđeno, a sudionici povorke očekuju evakuaciju maricama iz opkoljene zone ograđene čeličnim ogradama i kordonom policije.

Provokacije su počele u Marmontovoj, a na ulazu na rivu sudionici parade našli su se pod paljbom tisuća homofobnih protivnika istospolne ljubavi koji su, ne baš pretjerano ometani ili sprječavani od policije, pokušavali doći do sudionika parade.

Prema navodima jednog Twitteraša, kad je povorka stigla pred rivu, policija u pratnji spontano se prekrižila vidjevši što ih čeka. Ipak, uspjeli su sudionike parade relativno sigurno dovesti do ograđenog prostora na rivi gdje je postavljena pozornica.

S pozornice su okupljene pozdravili predstavnici gay udruga iz Novog Sada, Beograda i Podgorice, a organizatori iz Domine, Iskoraka i Kontre ogorčeni su ponašanjem policije za koju tvrde da nije ispunila svoj zadatak i omogućila legalno prijavljeno okupljanje i paradu, te da je dozvolila fašistima i homofobima da ih napadnu.

Na kraju je policija uspjela isprazniti rivu i evakuirati sudionike parade na sigurno.

11.06.2011. 16:05:46
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    11.06.2011. 16:35
    mi hrvati smo stvarno teški primitivci.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh