« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
istraživanje

Kancerogene tvari pronađene u dječjoj kozmetici

Zastarjeli zakoni omogućavaju kemijskoj industriji proizvodnju opasnih proizvoda za djecu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

prirodna kozmetika

,

kozmetika za djecu

,

dječji šamponi

,

kancerogeni sastojci

Više od polovice dječjih šampona, losiona i drugih proizvoda za njegu djece sadrže dvije kemikalije za koje se vjeruje da uzrokuju rak piše o najnovijem istraživanju Washington Post. 

Neke od najpopularnijih proizvoda na tržištu, uključujući i šampon Johnson & Johnson i losion Baby Magic pozitivni su na 1,4-dioxan ili formaldehide ili na oboje izvjestila je neprofitna udruga Campaign for Safe Cosmetics (kampanja za sigurnu kozmetiku).

Navedene kemikalije, proglašene potencijalno kancerogenim od strane EPA, nisu dodane namjerno i nisu navedene među sastojcima na deklaracijama proizvoda. Zapravo se pojavljuju kao nusprodukti procesa proizvodnje. Formaldehid se stvara kada se ostale kemikalije u proizvodu počnu same raspadati, dok se 1,4-dioxan stvara kada se tvari odgovorne za stvaranje pjene spoje s etilenskim oksidom ili nekim sličnim spojem. 

Organizacija Campaign for Safe Cosmetics testirala je ukupno 48 proizvoda za djecu kao što su pjene za kupanje i šamponi, a 32 od njih sadržavala su 1,4-dioxan u tragovima, dok su 23 proizvoda imala male udjele formaldehida. Sedamnaest je proizvoda imalo oba spoja u sebi.

"Nije nam bila namjera uznemiravati roditelje nego ih obavijestiti o činjenici da su proizvodi koji se hvale svojom blagošću zagađeni kancerogenim tvarima, što je potpuno nepotrebno", kaže Stacy Malkan, glasnogovornica CSC-a i ujedno poziva vladu na čvršću regulaciju proizvoda za osobnu higijenu kao što su šamponi, losioni i šminka. 

Tvrtke koje proizvode i prodaju proizvode koje je CSC testirala naglašavaju kako se do zadnje točke drže vladinih standarda.

"FDA i ostale vladine agencije širom svijeta smatraju ove količine elemenata u tragovima sigurnim, i svi naši proizvodi su u potpunom suglasju ili čak sigurnije od zahtjeva regulatora u svakoj zemlji u kojoj se prodaju", priopćio je Johnson & Johnson. "Razočarani smo činjenicom da je organizacija Campaign for Safe Cosmetics neprecizno opisala sigurnost naših proizvoda, pogrešno protumačila konsenzus znanstvenika i vladinih agencija koje kontroliraju sigurnost sastojaka i potpuno nepotrebno uznemirili roditelje."

Europska unija zabranila je 1,4-dioxan kao sastojak proizvoda za osobnu higijenu, no američka FDA nije postavila sigurnosnu granicu za tu kemikaliju u šamponima, losionima i sličnim proizvodima, već samo naglašava da taj element u tragovima nije opasan.

Ispitivanje koje je FDA provela još 1982. godine pokazalo je da 1,4-dioxan može ući u tijelo kroz kožu kad se koristi u kremama. 

S druge strane, zagovornici zdravog pristupa tvrde da savezni regulatori nisu računali na kumulativan učinak kemikalija u proizvodima za osobnu higijenu. 

"Razine koje smo pronašli prilično su niske, a proizvođači uvijek kažu da u njihovim proizvodima ima kancerogenih sastojaka tek u tragovima", kaže Malkan, "Problem je u tome što pronalazimo tragove kancerogenih sastojaka u sve više proizvoda, a svi se koriste gotovo svakodnevno. Znači, stalno smo izloženi tim štetnim sastojcima, prema tome to nisu najsigurniji i najčišći proizvodi kako se tvrdi, pa roditelji trebaju to znati."

Štoviše, vladina ispitivanja nisu se bavila učinkom izlaganja kemijskom sastavu navedenih štetnih sastojaka kod novorođenčadi i djece, čija se tijela tek razvijaju. Nekolicina demokratskih zastupnika slaže se s izvještajem i naglašavaju da je to dokaz da se sustav vladine regulative trebao mijenjati. 

"Činjenica da svoju djecu kupamo u prozvodima zagađenim karcinogenim tvarima pokazuje kako su naši zakoni o kozmetici zastarjeli i kako ih hitno treba promijeniti", kaže republikanski kongresmen iz Illinoisa Jan Schakowsky. "Znanost je otišla naprijed, a sada je FDA treba dostići i dobiti mandat za zaštitu zdravlja Amerikanaca."

Senatorica iz Kalifornije Dianne Feinstein nazvala je rezultate ispitivanja zastrašujućim i odmah najavila inicijativu za zakon koji bi zahtijevao stroži nadzor nad kozmetičkom industrijom.
13.03.2009. 12:18:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh