« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
EKOTOPLINA

Kanalizacijskim vodama će se grijati i predsjednička palača u Parizu

Inženjeri tvrde da je proces pretvaranja kanalizacijske vode u toplinsku energiju siguran, čist i, što je najvažnije, ne smrdi

Eiffelov toranj u Parizu
Eiffelov toranj u Parizu (Getty Images)
Više o

kanalizacija

,

grijanje

,

Pariz

,

toplina

,

predsjednička palača

Pariška kanalizacija - čiji su mutni labirinti našli mjesto u brojnim literarnim djelima, u središtu je eksperimenta obnovljive energije čiji je cilj proizvesti grijanje za stambene zgrade, uključujući i predsjedničku palaču, piše Hina.

Pariz priželjkuje da zelenim izvorima proizvede 30 posto svojih energetskih potreba do 2020. godine., a novi projekt grijanja u jednoj osnovnoj školi je prvi gradski projekt korištenja energije iz kanalizacije u kojoj je prosječna temperatura između 12 i 20 stupnjeva Celzija.

Inženjeri tvrde da je proces pretvaranja kanalizacijske vode u toplinsku energiju siguran, čist i, što je najvažnije, ne smrdi. Tehnologija koristi tople otpadne vode koje otiču iz kanalizacije iz tuševa, perilica za rublje i perilica za suđe.

Iako Pariz nije prvi koji će kanalizacijske vode pretvarati u energiju - to se već naime radi u ostalim djelovima Francuske te Norveškoj, Kanadi i Japanu, taj je zeleni projekt dobio najviše prostora u medijima nakon što se za njega odlučio i poznati "grad svijetla".

Parišku je kanalizaciju Victor Hugo opisao kao "savjest" nabujalog grada, ovjekovječivši je u romanu "Jadnici". Nekoliko godina kasnije, pariška je kanalizacija svoje mjesto našla i u "Fantomu u operi" Gastona Lerouxa.

05.04.2011. 16:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh