« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
BR. 14

Eko savjet tjedna - roštiljanje

I roštiljanje može biti ekološki odgovorno - saznajte koji ugljen je najbolji i kako potpaliti vatru

Roštiljanje
Roštiljanje (Free Digital Photos)
Više o

roštilj

,

povrće na roštilju

,

eko savjet tjedna

,

roštiljanje

S prvim tjednima proljeća dolaze nam i dani roštiljanja. Osobe koje nemaju uvjete za pripremu hrane u vlastitom dvorištu ili na balkonu, za roštiljanje s društvom odabiru javna mjesta, a iza sebe nerijetko ostavljaju ambalažni otpad. Kako roštiljati ekološki kod kuće i u parkovima?

Ugljen
Drveni ugljen s FSC certifikatom dolazi iz šume kojom se gospodari ekološki odgovorno, društveno korisno i ekonomski održivo. Forest Stewardship Council ili Vijeće za nadzor šuma međunarodna je organizacija koja provodi program odgovornog šumarstva. Ukoliko imate izbora, prednost prilikom kupne svakako dajte drvenom ugljenu s FSC certifikatom.

Potpaljivanje vatre bez kemikalija
Izbjegavajte tekućine i kockice za brže potpaljivanje vatre. Radi se, naime, o štetnim kemikalijama koje mogu sadržavati kancerogene tvari, a pored toga proizvode dodatan dim i neugodne mirise. Također, benzin nema što tražiti u blizini roštilja jer je opasan i mijenja okus namirnica. Za potpaljivanje koristite novine (ne časopise), letvice ili piljevinu, a ugljen dodajte kada se vatra malo razgori. Rešetku stavite tek kad se napravi dovoljno žara a plamen nestane.

Opasnost od požara
Roštiljajte samo na za to predviđenim mjestima. Divlje roštiljanje je kažnjivo i svake godine, unatoč upozorenjima, dovodi do nekoliko požara.

Pribor - izbjegavajte otpad
Plastični i papirnati tanjuri su praktični ali jednokratni a samim time i ekološki neodrživi. Ako se ne želite odreći jednostavnosti, koristite plastični pribor od polietilena (PE) ili polipropilena (PP). Preostala plastika često sadrži omekšivače i kemijsku smolu.

Više povrća, manje mesa
Roštilj je mali festival za ljubitelje mesa, ali ne zaboravite na rešetku staviti i povrće. Posebno se preporučuju šampinjoni, patlidžani, tikvice i paprika. Jedemo puno previše mesa što ima dalekosežne posljedice za zdravlje, okoliš i same životinje. Uz neizbježne ćevape možete poslužiti odlične vegetarijanske priloge. Ideje potražite u članku Povrće, riba i deserti na roštilju.

06.04.2011. 22:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh